Rozjezd divadelní sezóny s Řidičem slečny Daisy

25.08.2021 14:11

ZLÍN - „Předskokanem“ nové sezóny v Městském divadle Zlín bude komedie Řidič slečny Daisy v režii Petra Akimova. „Premiéru bude mít v divadelním klubu Dílna už zítra 26. srpna. Hlavní roli Daisy dostala jako dárek za věrnost zlínskému divadlu Milena Marcilisová – na jevišti ji vídáme neskutečných 40 let,“ uvedlka mluvčí divadla Veronika Jurčová.
„Slečna Daisy je krásně stárnoucí dáma, která už má určité vrtochy. Její smysl pro humor je mi blízký,“ prozradila Milena Marcilisová. Zkoušení začalo v září 2020, tedy v době pandemie a omezení. „Nicméně byla to krásná výzva, skvělý tým v čele s mladým režisérem Petrem Akimovem. Přes počáteční vzájemný ostych naše práce začínala mít konkrétní kontury a dařilo se propojovat postavy s jednotlivými situacemi. Hra totiž nemá jednotnou časovou linku, ale různé dějové posuny a zkratky. V tom je kouzelná a zároveň těžká. Do zkoušení několikrát zasáhl Covid a byli jsme nuceni ho přerušovat. V červnu konečně proběhla veřejná zkouška a teď se těším, že s kolegy znovu nahodíme řemen a jízdu dokončíme,“ řekla oblíbená herečka, po jejímž boku diváci na jevišti uvidí Rostislava Marka a Josefa Kollera.
„Hlavně je to hra o lidech – o osamělosti a skutečném přátelství bez ohledu na čas, prostor a sociální postavení. Sledujeme příběh dvou lidí z různých světů, kteří se navzájem stávají těmi nejbližšími,“ okomentoval inscenaci režisér Petr Akimov.
Řidič slečny Daisy je silný a dojemný příběh o tom, jak k sobě hledají cestu starší, velmi umíněná dáma a řidič, kterého do jejích služeb povolal její syn. Ona bohatá, on chudý. Každý z jiného světa - alespoň na první pohled. Alfred Uhry získal za původní divadelní hru Řidič slečny Daisy Pulitzerovou cenu. Filmová verze z roku 1989 obdržela několik Oscarů.
Hru objevilo před 32 lety pro česká jeviště právě zlínské divadlo. Inscenace Jezdil jsem u paní Daisy měla v Divadélku v klubu (dnešní Dílna) československou premiéru 21. října 1989. V režii Miroslava Plešáka v ní excelovali manželé Vladuna Polanská a Hynek Kubasta.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městské divadlo Zlín