Rodiny si den plný zábavy v Heiparku Tošovice užily

11.08.2021 13:52

VSETÍN - Bobovou dráhu, tubing, lanové hřiště, trampolíny, lukostřelbu, skluzavky, ale i houpačky či sjezd na laně si mohly ve středu 4. srpna užít děti z pěstounských rodin v Heiparku Tošovice uprostřed krásné přírody Oderských vrchů. Akce se uskutečnila v rámci projektu Vsetín pro rodinu.
„Společné výlety a aktivity jsou mezi pěstouny oblíbené, protože jim umožňuje společné setkávání, sdílení zkušeností a problémů, se kterými se potýkají. Velkým přínosem pro ně je také podpora, pochopení, získání jistoty a navazování či upevňování přátelských vazeb. Pro děti z pěstounských rodin to je zase příležitost pro setkání se svými vrstevníky, ale i příležitost objevit nová místa a získat nové zkušenosti i zážitky,“ uvedla Šárka Adamcová, koordinátorka pěstounské péče, která zajištuje doprovázení pěstounů pod Odborem sociálních věcí města Vsetín.
Pandemie koronaviru zkomplikovala běžný život rodinám s dětmi, o to více pak rodinám pěstounským a jím svěřeným dětem. Město Vsetín, tak v rámci projektu Vsetín pro rodinu připravilo výlety určené právě pro pěstouny a děti, aby si mohli společně užít den plný zábavy a nových zážitků. 
„Pěstounské rodiny byly vystaveny celé řadě zátěžových situací, ať už šlo o obavy starších pěstounů ze samotné nemoci, ale i ze zajištění on-line výuky pro děti nebo ze společenské izolace. Děti měly zase velmi omezené možnosti aktivního trávení času venku a nemohly navštěvovat volnočasové aktivity a kroužky, jak byly zvyklé,“ připomněla pandemická omezení místostarostka Simona Hlaváčová, která má prorodinnou politiku na Vsetíně ve své kompetenci. „Proto jsme jim chtěli tímto výletem nabídnout možnost zavítat na místa, kam by se třeba sami nevydali, a kde si děti mohly užít aktivity, které na běžném venkovním hřišti nemají,“ dodala místostarostka. 
Město Vsetín získalo finance na realizaci projektu Vsetín pro rodinu v rámci soutěže Obec přátelská rodině realizovanou Ministerstvem práce a sociálních věcí, kde se v kategorii největších měst umístilo na 1. místě.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín