Rodinné odpoledne ve hvězdárně se točilo okolo Slunce

30.05.2021 13:12

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Zahrada valašskomeziříčské hvězdárny dnes po dlouhé době patřila rodinám s dětmi.
Někdo dostal do rukou model Marsu, Venuše nebo Země, Kristýna Krásná obíhala na zahradě valašskomeziříčské hvězdárny okolo Slunce s Jupiterem. „Byl hodně těžký, tatínek mi musel pomoct,“ usmívala se šestiletá dívka z Pržna u Vsetína. Odpoledne pro rodiny s dětmi, první po covidové přestávce, si užívala. „Zajímá mě planetárium, planety mě prostě baví,“ dodala dívka.
Na program věnovaný tělesům Sluneční soustavy, která jsou z pohledu člověka nejdůležitější, přišlo do hvězdárny přes dvacet lidí. Kvůli dešťové přeháňce musel autor pořadu Ladislav Šmelcer improvizovat. Přesto stačil návštěvníky zasvětit do poměrných velikostí a vzdáleností Slunce a planet, promítnout jim krátký film o letu sondy na Mars, umožnit pozorování Slunce velkým dalekohledem a na novém modelu osvětlit blížící se částečné zatmění naší mateřské hvězdy.
„Moc jsem se na dnešní akci těšil. Dlouho tady žádní návštěvníci nebyli,“ přiznal astronom.
Těšila se i Petra Krkošková, jež přijela s rodinou z Prostřední Bečvy. „Byla to první příležitost vyrazit někam s dětmi. Zaujala mě simulace pohybu planet v podání dětí. Bylo to názorné a hezké,“ pochvalovala si návštěvnice, zatímco její čtyřletá dcera Amálie byla unešena otevíráním štěrbiny ve střeše hlavní kopule, sloužící k pozorování Slunce.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Hvězdárna Valašské Meziříčí