Rodiče často podceňují důležitost domácí přípravy svačin, varuje nutriční terapeut

02.09.2024 09:47

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Se začátkem nového školního roku se mnoho rodičů zamýšlí nad tím, jak nejlépe zajistit zdravou stravu pro své děti během školního dne. „Nutriční terapeut a vedoucí stravovacího provozu Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Tomáš Jareš upozorňuje, že příprava svačin doma je klíčová pro zajištění vyvážené stravy, kterou rodiče bohužel často podceňují,“ uvedla Radka Miloševská, tisková mluvčí nemocnice.

„Svačina připravená doma je nejlepším způsobem, jak mít kontrolu nad tím, co dítě konzumuje. Přesto se mnoho rodičů spoléhá na to, že si dítě koupí svačinu ve škole nebo v obchodě, což vede k tomu, že děti často sahají po méně zdravých, rychlých řešeních,“ říká Tomáš Jareš.
Doporučení pro rodiče jsou jasná: ideální svačina by měla obsahovat bílkoviny, které mohou být zastoupeny například kysanými mléčnými výrobky, tvarohem, vejci, sýrem, rybami či kvalitní šunkou. Důležité je zahrnout sacharidy v podobě celozrnného pečiva, ovesných vloček, kuskusu či těstovin, a nezapomenout na čerstvou zeleninu nebo ovoce.

K pití by dítě mělo dostat neslazený nápoj, například vodu nebo neslazený čaj. „Nachystat můžeme i neperlivé a neslazené balené vody s mineralizací do 500 miligramů na litr nebo lze použít i hrnek mléčného nápoje, který slouží jako nápoj i potravina současně. Občas je možné na pití použít nápoj s obsahem volných cukrů do 10 gramů na balení,“ upřesňuje odborník na výživu.

Tomáš Jareš také vysvětlil, jak se změnila skladba svačin v průběhu let. „Dříve byla nabídka pečiva omezená, konzumoval se především bílý nebo kmínový chléb, zatímco dnes jsou možnosti mnohem širší. Bohužel jsou ale děti vystaveny mnohem většímu množství komerčních výrobků, které nejsou vždy vhodné pro každodenní stravování,“ říká Jareš, který sám doma připravuje svačiny pro svou dceru a z vlastní praxe doporučuje dát na svačinku například pomazánku z tuňáka ve vlastní šťávě a tvarohu, tu namazat na celozrnný rohlík s listem salátu, k tomu jablíčko a ovocný neslazený čaj. Nebo kousek mozzarelly v celozrnném toustovém chlebu namazaném máslem se strouhanou mrkvičkou a k tomu přidat kousek broskve.

Právě dospělí hrají klíčovou roli v tom, jak děti vnímají stravu a jaké návyky si do budoucna osvojí. „Je na nás, abychom je vedli ke správným volbám a učili je orientovat se ve světě plném potravinových lákadel. Domácí příprava svačin je nejen způsobem, jak zajistit zdravou stravu, ale také příležitostí pro nás rodiče být dětem vzorem a naučit je, že kvalitní a vyvážená strava je základním kamenem jejich zdraví,“ uzavírá Tomáš Jareš.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí