Roční směna jízdních řádů MHD bude letos platit od 31. srpna

29.08.2024 09:05

ZLÍN - Letos od soboty 31. srpna budou v síti MHD ve Zlíně a Otrokovicích platit nové jízdní řády. Jde o každoroční rozsáhlejší změny v jízdních řádech. Cestující by si měli před uvedeným termínem ověřit, jestli se nějaká úprava nedotýká i jejich oblíbených spojů, aby je případné odchylky v časových polohách spojů na začátku září nezaskočily.

Základní schéma sítě MHD Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice se na přelomu srpna a září při úpravách jízdních řádů nezmění. „Přistupujeme spíše k drobnějším úpravám. Snažíme se v nich reagovat na připomínky cestujících, škol, velkých zaměstnavatelů i úřadoven městských částí, a pokud je to technicky možné, přizpůsobovat provoz reálným požadavkům na přepravu,“ říká ředitel DSZO Josef Kocháň. Z praktických důvodů budou změny platit již od soboty 31. srpna, tedy s víkendovými jízdními řády.

Uvádíme některé významnější změny:
V pracovních dnech bude zavedeno mezi Zlínem a Otrokovicemi šest párů zrychlených spojů linky 70. V této souvislostijsou do linky 70 převedeny vybrané spoje 2t. Na lince 70 se nově nebude zastavovat na zastávkách Zahradnická a Sklady, naopak se bude zastavovat v Otrokovicích na zastávce Trávníky.
Na základě požadavku objednavatele města Zlína zavádíme o víkendu 20minutový interval trolejbusových spojů na Lesní čtvrť. Posilujeme i linku 3 do Louk (navíc pět spojů a po celý den interval 80 minut).
V dopoledním sedle cca od 8:30 do 12:30 bude trolejbusová linka č. 10 nahrazena linkou č. 14.
Podle požadavku objednavatele Želechovic budou na lince č. 12 zrušeny poslední dva spoje v pracovní dny a první spoj o víkendu. Místo posledního odpoledního spoje ke škole (12š) pojede běžný spoj 12.
Na autobusové lince č. 33 posilujeme ranní špičku jedním spojem navíc v čase 7:12 z Pasek.
Podle požadavku objednavatele města Zlína se ruší všechny víkendové spoje linky 53 (do místní části Salaš) a v pracovní dny se na této lince ruší jeden spoj dopoledne a poslední spoj večer. Nově pojedeme na Salaš ve 12:46 a tento spoj (i spoj následující v 13:39) bude navázán na autobus Arrivy ze Zlína. Ranní spoj ze Salaše se na požadavek občanů uspíší o devět minut za účelem přestupu na trolejbusy směr Zlín/Otrokovice. Všechny odpolední spoje se přizpůsobují podnětům občanů a škol v Malenovicích.
Na základě požadavků občanů nově zavádíme více spojů 51M, které pojedou ze zastávky Tyršova přímo na zastávku Sklady a na konečnou Malenovice-točna.
Za účelem zpřehlednění se ve Zlíně v úseku od zastávky U Zámku na sídliště Jižní Svahy nově sloučily jízdní řády do dvoulistůpodle konečné stanice, tzn. jeden jízdní řád pro linky 6,7, 8, směřující na točnu Kocanda, druhý pro linky 9,10,14, směřující na točnu Středová.
V Otrokovicích se zavádí spoj linky 93 v 6:30, zavádí se spoj linky 56 do Kvítkovic na náves v devět hodin v pracovní dny, naopak se ruší spoj ve 21 hodin.
Na zastávkách se objeví novelizované plánky sítě MHD.
„Jedinou výjimkou z uvedeného termínu platnosti nových jízdních řádů bude linka č. 32, na které bude platit až do neděle 1. září výlukový jízdní řád 32X. Nový jízdní řád linky č. 32 zde bude platit až od pondělí 2. září, tedy po ukončení výlukového režimu,“ uzavřel informace Vojtěch Cekota, tiskový mluvčí dopravní společnosti.

Vlastimil Langer

Zdroj: Dopravní společnost Zlín-Otrokovice

Ilustrační foto: Vlastimil Langer, Archiv SNZK