Řidiči záchranky prošli výcvikem v Jihlavě ke zvládnutí smyku i jízdy terénem

22.10.2021 07:44

ZLÍN/JIHLAVA – Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje (ZZS ZK) dbá na pravidelné proškolování svých zaměstnanců.
„S blížící se zimou proběhl výcvik řidičů ZZS ZK zaměřený na zlepšení jejich řidičských dovedností. Celkem se na výcviku, který se konal v Jihlavě, vystřídalo 35 řidičů ve třech turnusech,“ uvedl tiskový mluvčí ZZS ZK Jakub Omelka.
„Akce byla organizována jako dvoudenní. Nejprve se začíná teorií jízdy na silnicích a následně se pokračuje praktickým nácvikem na polygonu v Jihlavě,“ sdělil vedoucí dopravy ZZS ZK Martin Konečný.
Na řidiče čekáala zkouška zvládání vyhýbacího manévru, smyku, průjezdu zatáčkou a podobně. Druhý den byl zaměřen na jízdu mimo zpevněné komunikace, což je situace, která potkává řidiče záchranky také docela často.
„Pro tento účel jsou využívány prostory bývalého rančířovského tankodromu, který dokáže řidiče i techniku skutečně prověřit a nabízí snad všechny druhy překážek, jako sjezdy, výjezdy, brody, terénní nerovnosti a další,“ přiblížil Martin Konečný.
„Řidiči zlínské záchranky cestují za takovým výcvikem až do Jihlavy, protože na území Zlínského kraje se žádný takový areál nenachází. Kombinace silničního polygonu a jen několik kilometrů vzdáleného bývalého tankodromu je pro takový výcvik naprosto ideální,“ dodal Konečný.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje