Řidič nákladního vozu přivezl na návěsu i šest cizinců

08.02.2021 08:52

POLICIE ZLÍNSKÉHO KRAJE - Minulé pondělí kolem 15. hodiny obdrželi policisté na lince 158 informaci, že z kamionu, který přivezl zboží do firmy v Kroměříži, vyskakují z přepravního prostoru nákladního vozu cizinci a utíkají pryč.
„Operační důstojník na místo vyslal několik policejních hlídek, včetně psovoda se psem. Policistům se zanedlouho podařilo všech šest mužů, zjevně cizokrajného původu, dohledat a zajistit je. Muži neměli žádné doklady. Převzali si je policisté z cizinecké policie, kteří s nimi provedli standardní služební úkony jako lustrace v evidenčních systémech, sejmutí daktyloskopických otisků a další úkony za účelem zjištění totožnosti, a také zajistili tlumočníka do jazyka panského,“ informovala krajská policejní mluvčí Lenka Javorková.
Po náročné a zdlouhavé komunikaci se podařilo muže ztotožnit s tím, že se jedná o jednoho státního příslušníka Pakistánu a pět státních příslušníků Afghanistánu.
Policisté z cizinecké policie všem vydali rozhodnutí o správním vyhoštění a koncem týdne je eskortovali a umístili do Zařízení pro zajištění cizinců Vyšní Lhoty. Zjistili také, že cizinci si požádali o mezinárodní ochranu v jiných zemích.  
„Ve věci jsme zahájili trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. V případě, že by řidiči bylo prokázáno porušení zákona, hrozil by mu až dvouletý trest odnětí svobody,“ uzavřela Lenka Javorková.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Policie Zlínského kraje