Respirátory pro klienty sociálního odboru získalo město Kroměříž

13.03.2021 16:20

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice získala zdarma respirátory od Potravinové banky ve Zlínském kraji. Celkem 2 000 kusů respirátorů využijí pracovníci odboru sociálních věcí a zdravotnictví pro své klienty.
„Od 1. března platí v Česku nová přísná opatření proti pandemii koronaviru. Mezi nimi také povinnost nosit ve vnitřních prostorách budov respirátory a minimálně zdravotnické roušky venku v zastavěných oblastech. Těm, pro něž by to mohl být problém, se snažíme pomoci s jejich pořízením,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.
Respirátory, které radnice dostala z potravinové banky, jsou určeny především pro osoby omezené ve svéprávnosti, o které se město stará, dále pro rodiny v nouzi, které jsou v evidenci oddělení sociálně právní ochrany dětí, a pro některé klienty oddělení sociální práce.
„Ne každý si bohužel může dovolit ochranné pomůcky předepsané vládním nařízením koupit ze svého. Sociální odbor má mezi svými klienty i ty, kteří nemohou volně nakládat se svými financemi, rodiny s více dětmi, pro něž by pravidelné pořizování ochranných pomůcek pro všechny členy domácnosti bylo finančně velmi nákladné, možná až likvidační. Právě jim budou pracovníci odboru respirátory rozdávat,“ upřesnil místostarosta Vít Peštuka.
Potravinová banka získala respirátory za finance ze státního fondu rezerv. Posláním Potravinové banky ve Zlínském kraji, z. s., je boj proti hladu a proti plýtvání potravinami. Cílem je získávat zdarma potraviny, zajišťovat jejich skladování a bezplatně je distribuovat organizacím, které pomáhají rodinám i jednotlivcům v potravinové nouzi. To se v současné chvíli týká i ochranných prostředků proti nákaze koronavirem.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž