Rehabilitace Vsetínské nemocnice zavádí reflexní masáže nohou

29.08.2024 08:09

VSETÍN - Rehabilitační oddělení Vsetínské nemocnice obohatilo spektrum svých služeb o reflexní masáž nohou. „Jedná se o doplněk komplexní rehabilitační péče a doplňuje techniky, které byly zavedeny před rokem: celotělová a lymfatická masáž, masáž zad či baňkování.
Masáž nohy (kotníku, nártu, plosky i prstů) je spojená s rozpohybováním všech skloubení nohy, chodidla prokrví, zahřeje i změkčí tuhé části,“ informovala Lenka Plačková, tisková mluvčí Vsetínské nemocnice.
„Reflexní masáže mohou být relaxační, ale mohou řešit také celou řadu problémů od pohybových až po funkční orgánové problémy,“ vysvětlila masérka ve zdravotnictví Anna Kovářová a pokračovala: „Při masážích nohou se orientuji spíše na pohybový systém, rozpohybování kloubů, chodidla. Během reflexních masáží se dá krásně zapracovat třeba na haluxu(vbočené postavení palce u nohy), rozpohybovat jej. Mohu ukázat klientům, jak si mohou s klouby doma sami pracovat.“
Je masáží nohou možné ovlivnit i další procesy v lidském organismu, například rozpohybovat trávení? „Podle čínské medicíny je na chodidle obraz celého člověka, ale já se spíše orientuji na funkční stránku chodidla,“ komentovala masérka. Na rehabilitačním oddělení má na starost i další druhy masáží, ať se jedná o lymfatické i klasické relaxační.
„Největší zájem je o hodinovou klasickou masáž, ale také o baňkování. Každou masáž se snažím uzpůsobit na míru klientovi. Mám i kurz Dornovy metody a zahrnuji ji například do mobilizace kyčlí,“ upřesnila.
Dornova metoda je jemná, manuální terapie, která má pomoci od bolesti. Spočívá ve cvicích, které preventivně brání blokacím organismu. Reflexní masáž nohou trvá 45 minut, zájemci se mohou objednat na recepci rehabilitačního oddělení na tel. 571 818 624.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice