Radnice spouští veřejně dostupný rezervační kalendář akcí

23.07.2024 14:02

KROMĚŘÍŽ - Ke snadnějšímu plánování akcí, k lepší komunikaci mezi pořadateli i provozovateli dalších služeb, a také k redukci kumulace akcí v jenom termínu by měl sloužit nový veřejně dostupný rezervační kalendář, který v těchto dnech spouští kroměřížská radnice. Kalendář rozšiřuje stávající kulturní informační systém určený široké veřejnosti o vrstvu, která naopak pomůže především pořadatelům, spolkům a provozovatelům služeb v Kroměříži.
„Právě oni na podzim na společném setkání přišli s podnětem ke zlepšení informovanosti o kulturních, společenských, sportovních a jiných akcích, které se v Kroměříži konají. Budou-li znát termíny akcí v dostatečném předstihu, mohou se na ně lépe připravit, posílit personál, ale třeba také nabídnout součinnost pořadatelům,“ uvedl radní pro kulturu a cestovní ruch Jiří Kašík.

Rezervační kalendář je propojen s otevřenou databází na webové stránce https://kromeriz.eu/udalosti/
Otevřená znamená, že jakýkoliv pořadatel může zdarma svou akci do databáze vložit a kdokoliv také může data dál použít pro své účely. „Novinka spočívá v tom, že pořadatel si může v dostatečném předstihu zapsat termín své akce do kalendáře a zároveň uvidí, jestli už ve vybraném termínu jiná akce plánovaná není. Pokud ano, může si vybrat jiný vhodný termín, kontaktovat druhého pořadatele a domluvit se, zda se akce mohou nějak podpořit či programově upravit tak, aby si nekonkurovaly, nebo vyhodnotit, že případná kolize termínů s ohledem na charakter akcí ničemu nevadí. Každý pak může do kalendáře nahlédnout a v dostatečném předstihu zjistit, jaké akce a kdy se v Kroměříži plánují,“ popsal vedoucí odboru kultury, cestovního ruchu a památkové péče Pavel Zrna.

Databáze nově funguje ve dvou režimech:
1. Příprava akce a rezervace termínu v plánovacím kalendáři (Plánujete akci v Kroměříži?)  Pořadatelem zadané údaje (stačí název akce, termín, kontakt) se po schválení administrátorem zobrazí pouze v plánovacím kalendáři, nejsou ale veřejně publikovány v databázi akcí. Režim slouží ke vzájemnému informování pořadatelů o obsazenosti konkrétních termínů v dlouhodobém výhledu. Cílem je koordinovat aktivity tak, aby se v jednom termínu nekumulovaly akce. V případě shodných termínových plánů radnice apeluje na vzájemnou komunikaci a domluvu pořadatelů.

2. Zadávání a publikování již připravené akce (Pořádáte akci v Kroměříži?)  V tomto režimu lze buď zadat a publikovat hotovou a kompletně připravenou akci (včetně grafiky, programu atd.), nebo publikovat akci doposud jen rezervovanou v plánovacím kalendáři, a to po doplnění informací povinných k publikování. Akce je po schválení administrátorem zveřejněna v otevřené databázi.
„Spuštění systému bude doprovázet kampaň zaměřená na zlepšení informovanosti o dění v Kroměříži mezi pořadateli, provozovateli služeb, občany i turisty nazvaná Kam v Kroměříži za kulturou,“ dodal Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž