První den ve škole prožilo 310 vsetínských prvňáčků

02.09.2021 07:02

VSETÍN - Středa 1. září byla slavnostním dnem pro 310 vsetínských prvňáčků, kteří v šesti základních školách poprvé zamířili do školních lavic. Popřát novým školákům vše nejlepší na cestě za vzděláním přišli i starosta Jiří Růžička a místostarostové Simona Hlaváčová, Tomáš Pifka a Pavel Bartoň. Do některých škol zavítali s dárky i hokejisté vsetínského VHK.
„V šesti základních školách, jejichž zřizovatelem či spoluzakladatelem je město Vsetín, bude v začínajícím školním roce 2021/2022 otevřeno celkem 15 prvních tříd. Čtyři první třídy mají v ZŠ Ohrada, dvě běžné a jednu logopedickou v ZŠ Luh, tři v ZŠ Trávníky, po dvou třídách otevřely ZŠ Rokytnice a ZŠ Sychrov a jednu třídu prvňáčků má tradičně ZŠ Integra,“ uvedla tisková mluvčí vsetínské radnice Jana Raszková.
Celkem tedy do školních lavic letos poprvé usedlo 310 dětí. Ve slavnostní den je přišli navštívit a popřát jim vše dobré i členové vedení města. „Věřím, že se celé naše školství letos vrátí co nejvíce k běžnému režimu a vy budete mít možnost vzdělávat se tak, jak jsme byli v minulosti zvyklí. Přeju vám, ať máte ze získávání vědomostí radost, ať si najdete mnoho nových přátel a prožijete řadu příjemných zážitků,“ popřál prvňákům starosta Jiří Růžička. 
S povzbudivými slovy přišel mezi prvňáčky i místostarosta pro školství Tomáš Pifka. „Mám pro vás dvě dobré zprávy. Tou první je to, že se ve škole každý den dozvíte něco nového, a to je přece super. A druhou dobrou zprávou je, že už za deset měsíců budou zase letní prázdniny,“ řekl Tomáš Pifka.
Zástupci města prvňáčkům také přinesli ukázat meče, kterými budou na jaře, až se naučí číst, pasováni na rytíře řádu čtenářského. A to je pro ně jistě velká motivace k učení.
Děti se kromě prvních informací od učitelů dočkaly i dárkových tašek od radnice, které mimo jiné obsahovaly sešity, pravítko, tužky či plastelínu. Dárky podporující kladný vztah k životnímu prostředí dětem poskytla i společnost EKO-KOM ve spolupráci se Zlínským krajem, a to sadu tašek na třídění odpadů, pastelky z recyklované lepenky, papírový rozvrh hodin či hodiny. Krabičku na použité baterie věnovala společnost Ecobat.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Vsetín