Pro vážně zraněného motorkáře přiletěl vrtulník

20.10.2024 17:08

POSTOUPKY - Velmi těžká zranění utrpěl motorkář, který se v sobotu 19. října odpoledne střetl s osobním autem na silnici u obce Postoupky. „Operátorka zdravotnického operačního střediska vyslala k události dvě záchranářské posádky, z toho jednu s lékařem, z výjezdové základny v Kroměříži. Lékař, který na místo přijel, mimo jiné rozhodl o uvedení pacienta do umělého spánku, zaintubování a také přivolání letecké záchranné služby z Olomouce,“ informovala Gabriela Netopilová, tisková mluvčí ZZS Zlínského kraje.

Záchranářské posádky motorkáře kompletně zajistily v rámci přednemocniční neodkladné péče a celkově imobilzovaly tak, aby jeho transport z místa byl co nejšetrnější. Poté si muže do své péče převzala posádka letecké záchranné služby, která pacienta přepravila do FN Olomouc.

Posádka z osobního vozu, kde cestovaly také děti, žádná vážná zranění neutrpěla. Záchranáři je vyšetřili a s poučením, že v případě náhle vzniklých potíží mají neprodleně volat tísňovou linku 155 nebo vyhledat jinou lékařskou pomoc, je ponechali na místě.
„Posádce vozidla poskytl jeden z hasičů první psychickou pomoc a dvěma malým dětem věnoval dráčky Záchranáčky. Hasiči poté zajistili vozidlo proti vzniku požáru a položili sorpční rohože,“ řekl na závěr David Martinec z HZS Zlínského kraje.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: ZZS Zlínského kraje