Při letošní Noci vědců půjde o čas

24.09.2021 16:38

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Čas bude ústředním tématem republikové Noci vědců. Magická veličina, kterou nelze uchopit ani zastavit, bude prolínat také programem Hvězdárny Valašské Meziříčí.

Program dnešní Noci vědců ve valašskomeziříčské hvězdárně začne v 17:00 hodin. „Pro návštěvníky jsme připravili několik pořadů, v nichž hlavní roli bude hrát čas,“ avizuje ředitel Libor Lenža. 

„Na úvod lidé proniknou do tajů stratigrafie neboli určování stáří geologických těles a událostí odehrávajících se v dávné minulosti. Následovat bude komentovaná prohlídka historické Ballnerovy hvězdárny, která prostřednictvím vystavených přístrojů nabídne exkurzi do způsobů měření času a jeho vlivu na náš život,“ objasnil mluvčí hvězdárna Josef Beneš.

V další části večera se zájemci dovědí, jak se čas promítá do astronomických pozorování. „Ukážeme jim, jak měříme okamžiky zákrytů hvězd tělesy Sluneční soustavy, jak pozorujeme změny v jasnosti hvězd, a také prozradíme, jak dlouho může trvat sluneční erupce nebo meteor na nočním nebi,“ popisuje Libor Lenža s tím, že za příznivého počasí dojde i na pozorování noční oblohy dalekohledem v centrální kopuli.    

Více informací na www.astrovm.cz a www.nocvedcu.cz.
Vlastimil Langer

Zdroj: Hvězdárna Valašské Meziříčí
Foto z předchozích ročníků Noci vědců: Archiv hvězdárny