Premiérová svatba ve valašskomeziříčském Florálním kostele

22.07.2024 14:47

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Nikola Němečková a Radek Pelc si v sobotu 20. července řekli ANO. Pro svůj velký den si přitom jako vůbec první vybrali unikátní florální katedrálu, která vyrůstá nedaleko památného vrchu Helštýn ve Valašském Meziříčí.

„V roce 2022 se veřejnosti poprvé otevřela zelená katedrála tvořená 57 listnatými stromy z dílny akademických malířů Michaely a Jiřího Černických,“ připomněl Jakub Mikuš, tiskový mluvčí meziříčské radnice.
„Shlíží na naše město a postupem času se stala vyhledávaným cílem výletů a místem klidného rozjímání. I proto jsme ji loni doplnili o kamenný oltář s šesticí lavic, abychom zde mohli pořádat komorní koncerty nebo například svatební obřady,“ vysvětlila místostarostka Yvona Wojaczková.

A právě premiérovou svatbu hostila valašskomeziříčská zelená oáza v sobotu 20. července. „Hledali jsme klidné místo v přírodě a Florální kostel našim požadavkům skvěle vyhovoval. Moc děkujeme všem, kteří tady s námi byli přítomni. Zároveň nám moc vyšlo vstříc město a paní Trefilová z Městských lesů a zeleně, kteří nechali plochu upravit přesně podle našich představ tak, aby větší část květnaté louky zůstala zachována. Rozhodně jsme neměli pocit, že naše svatba je první, která se zde koná a opravdu se nám tady moc líbilo,“ shodli se novomanželé Pelcovi krátce po obřadu. Podle svých slov mohou lokalitu vřele doporučit i dalším párům.
„Stejně jako novomanželé, i já jsem očekával, jak se svatba v prostoru Florálního kostela, který ještě zdaleka nedorostl do své plné krásy, vydaří. Za sebe ale musím říci, že dopadla nad očekávání dobře a věřím, že si ji Radek s Nikolou opravdu užili,“ navázal oddávající valašskomeziříčský radní Radim Přikryl.

O Florálním kostele

V České republice ojedinělý Florální kostel o rozměrech 51 x 30 metrů tvoří vzrostlé jabloně, topoly a duby, které lemuje květnatá louka. Samotné kmeny stromů symbolizují zdi a sloupy, koruny pak do budoucna vytvoří oblouky a klenutý strop, přesně jak akademičtí malíři Michaela a Jiří Černičtí zamýšleli. Zelenou oázu na dohled památného vrchu Helštýn nechalo město vysadit na jaře 2021 s náklady 514 tisíc Kč. Většinu této částky pokryla dotace od místní společnosti CS CABOT, spol. s. r. o. Jedná se o místo odpočinku, rozjímání, ale také cíl výletů s krásným výhledem na město.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí