Policie varuje cyklisty před pitím alkoholu

31.07.2020 10:19

POLICIE ZLÍNSKÉHO KRAJE - Přes dvě a půl promile alkoholu nadýchala včera odpoledne ve Valašském Meziříčí cyklistka, která se na cyklostezce střetla s dalším cyklistou, jenž se zraněním skončil v nemocnici.
„K dopravní nehodě s účastí dvou cyklistů vyjížděli včera o půl šesté večer dopravní policisté na cyklostezku u Valašského Meziříčí. Pětatřicetiletá cyklistka přejela při jízdě od Poličné do protisměru, kde se střetla s šestadvacetiletým cyklistou. Oba upadli na komunikaci, přičemž muž utrpěl lehké zranění, se kterým byl hospitalizovaný v nemocnici. Dechová zkouška na alkohol byla u muže negativní, ovšem cyklistka nadýchala 2,76 promile,“ informovala krajská é=policejní mluvčí Lenka Javorková.
Cyklista je podle zákona řidič a platí pro něj stejné povinnosti jako pro řidiče motorového vozidla, například, že nesmí usednout na jízdní kolo pod vlivem alkoholu.
„Od začátku letošního roku policisté v našem kraji přistihli přes 180 cyklistů, kteří jeli na kole opilí. Naměřené hladiny alkoholu v dechu bývají  u cyklistů poměrně vysoké. Jednu z nejvyšších hodnot, 4,12 promile, naměřili morkovičtí policisté cyklistovi v Koryčanech 11. května o čtvrt na tři odpoledne. Vysokou hodnotu zjistili při silniční kontrole i policisté u cyklisty 20. července odpoledne v Dobroticích, který nadýchal 3,45 promile. Hodně podnapilý byl 1. července večer i cyklista v Uherském Hradišti, kterému kolegové naměřili 3,69 promile, tento cyklista dokonce při jízdě vezl vedle svého kola další bicykl,“ pokračovala Lenka Javorková.
Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích hrozí cyklistovi, u něhož je hladina alkoholu do jednoho promile, ve správním řízení pokuta 2 500 až 20 tisíc, a pokud je hladina alkoholu nad jedno promile (stav vylučující způsobilost) může ve správním řízení dostat pokutu od 25 tisíc až do 50 tisíc korun.

Vlastimil Langer

Zdroj a ilustrační foto: Policie Zlínského kraje