Podzim na poli a v chalupě
ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Ukázkami podzimních prací a s nimi spojených činností ožije v sobotu 23. září areál Valašské dědiny.
„V letošním roce se zaměříme na sklizeň brambor a jejich využití při přípravě tradičních pokrmů. K vidění budou podzimní práce jako stříž ovcí, řezání dřeva a strouhání šindele. Návštěvníci se mohou těšit například na ochutnávku podlesníků pečených na zelném listu, ukázku tlačení zelí a vaření povidel. Dobrou náladu navodí gajdoš Petr Sovjáka hudecká muzika Aldamáš,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel Národního muzea v přírodě.
Po celý den zhlédnou návštěvníci práce s koňmi při vyorávání, sběru a třídění brambor. Hospodyně připraví pokrmy z brambor a k ochutnání nabídnou bramborové placky s máslem a povidly, zemáky na loupačku, či podlesníky.
„Řemeslné práce uvidíte v kovárně z Lutoniny, u Šturalovyusedlosti z Velkých Karlovic se bude štípat dříví a na cirkulárce poháněné benzinovým motorem řezat dřevo na zimu. Mlynář semele mouku ve větrném mlýně. V nově otevřené hájovně revírník povypráví o práci lesníků. Před školou z Velkých Karlovic budou připraveny hry pro děti. Areál Valašské dědiny bude otevřen od 9.00 do 17.00 hodin, sdělila Pavlína Polášková, pracovnice vztahů k veřejnosti.
V programu muzeum nabídne:
Pasekářská usedlost z Velkých Karlovic - Miloňova – ochutnávky tradičních jídel z brambor,
Blinkova chalupa z Horní Bečvy – strouhání šindele,
Mališova usedlost z Lužné – zemáky na loupačku vařené v železňáku na „kútku“ ,
Stánisko z Karolinky – Rákošového – podzimní stříž ovcí Valašek,
Obecná škola z Velkých Karlovic - Miloňova – před školou dětské hry,
Šturalova pasekářská usedlost – příprava dřeva na zimu, řezání na cirkulárce poháněné benzinovým motorem,
Větrný mlýn z Kladník – mletí mouky,
Usedlost formana z Velkých Karlovic – na poli vyorávání brambor, sběr a třídění,
Kovárna z Lutoniny – kovářské práce,
Usedlost sedláka z Nového Hrozenkova č. p. 10 – tlačení zelí do škopku, pečení podlesníků na zelném listu v peci,
Chalupa starého mládence z Nového Hrozenkova – bramborové placky pečené na plotně sporáku s máslem a povidly,
Obydlí salajkáře z Nového Hrozenkova – smažení trnek – vaření povidel,
Matochova usedlost z Velkých Karlovic – Jezerného– šlížky z bramborového těsta,
Hájovna z Valašské Bystřice – vyprávění revírníka o práci lesníků.
Vlastimil Langer
Zdroj na foto: Národní muzeum v přírodě