Pocta Janu Jančovi

30.05.2024 17:59

VLČNOV - V den, kdy Vlčnovem projížděla jízda králů (26.5.), si místní občané i návštěvníci, kteří přijeli shlédnou dávný obyčej, připomněli památku novináře a spisovatele Jana Janči (1866-1928), který ve svých vzpomínkách  popsal jízdu králů, jak ji ve Vlčnově zažíval jako chlapec v 70. letech 19. století.  Kytice květů u pamětní desky na Jančově rodném domě v Rybářské ulici položili ředitelka Klubu sportu a kultury Petra Kučerová Brandysová a zástupce Syndikátu novinářů Zlínského kraje Jiří Jilík.

Z panelu před domem měli návštěvníci Vlčnova možnost dozvědět se stručnou informaci o tomto významném vlčnovském rodákovi. V 90. letech 19. století začínal jako redaktor ve Slováckých novinách v Uherském Hradišti. Záhy však odešel do Vídně, kde až do první světové války vydával a redigoval česky psané noviny pro českou menšinu v hlavním městě monarchie.  Po první světové válce působil v několika moravských periodikách, naposledy v brněnském listu Ruch. Vedle každodenní tvorby pro noviny publikoval povídky ve společenských časopisech, jakými byly Lumír, Zlatá Praha, Niva, Květy, Náš domov, Vesna a dalších. Vydal několik románů, povídkových knih. V době první republiky byl jednatelem odbočky Syndikátu čs. novinářů a předsedou Klubu žurnalistů v Brně, dále pokladníkem Kola moravských spisovatelů, a předsedou školského brněnského odboru Komenský, spolku pro podporu českého školství v zahraničí.  Nestor moravských novinářů, jak byl nazván v dobovém nekrologu, zemřel 27. ledna 1928.

Ve vlčnovské knihovně, která od roku 2021 nese jeho jméno, je čtenářům k dispozici kopie většiny jeho beletristických děl. V Klubu sportu a kultury je v prodeji jediný novodobý výbor z Jančovy tvorby pod názvem Dívčí půček, obsahující jeho vzpomínky na dětství prožívané ve Vlčnově,  dále obsáhlý životopis a bibliografii.
Text a foto: Jiří Jaro