Partneři mohou první dny rodičovství prožít společně

02.05.2024 07:58

VSETÍN - Nově může s ženou po porodu přenocovat i její partner. První dny rodičovství mohou prožít v samostatném pokoji s vlastní koupelnou, toaletou a nadstandardní výbavou. Je to jedna z novinek, se kterou přichází Gynekologicko-porodnické oddělení Vsetínské nemocnice.
„Novinku jsme zavedli na podnět žen, které se na možnost společně strávených prvních dnů i nocí po porodu v našem nemocničním zařízení často dotazovaly,“ přiblížila vrchní sestra gynekologicko-porodnického oddělení Petra Kašparová s tím, že ‚poporodním‘ doprovodem v tomto případě může být jedna doprovázející osoba. „Pro tyto účely máme k dispozici jen jeden pokoj s vlastním sociálním zařízením. Tudíž není možno pobyt dopředu zarezervovat a musíme vycházet z aktuální situace na oddělení,“ dodala vrchní sestra. Možnost pobytu doprovázející osoby na zmíněném samostatném pokoji mají v případě volné kapacity i ženy hospitalizované na gynekologické stanici.
Pro partnera je připraveno pohodlné rozkládací křeslo, v pokoji je dále lednička či rychlovarná konvice. Bezplatná wifi a televizor jsou samozřejmostí. „Pobyt na samostatném pokoji s vlastním sociálním zařízením není součástí služeb hrazených z veřejného zdravotního pojištění a dle ceníku je vyčíslen částkou pět set padesát korun za noc, stejnou částku hradí i partner,“ řekla vrchní sestra.
Ve Vsetínské nemocnici se ročně narodí více než sedm set dětí. „Porodnice ženám nabízí příjemné prostředí s řadou možností: práci se šátky Rebozo, aromaterapii, tejpování a oblíbenou ženskou bylinnou napářku, kterou využívá bezmála polovina rodiček. Instalována byla řada nových přístrojů, dokončena byla i obnova lůžek. O novinkách se ženy dozvídají na přednáškách, profilu porodnice v nových, moderně vybavených prostorách v poliklinice, kde zájemkyně najdou také cvičení pro těhotné,“ poznamenala Lenka Plačková, tisková mluvčí nemocnice.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Vsetínská nemocnice