Pardubická firma zahájila práce na opravě morového sloupu na Riegrově náměstí

19.05.2021 14:41

 KROMĚŘÍŽ - Sloup se sousoším Nejsvětější Trojice projde v následujících sedmi měsících důkladnou opravou. Zakázku na provedení restaurátorských prací získala firma Chládek a Tintěra z Pardubic.
„Morový sloup na Riegrově náměstí je významnou a výraznou dominantou této částí města. Je ve špatném stavu a jeho restaurování bude pracné a nákladné. Jedná se o objekt v kroměřížské městské památkové rezervaci a díky tomu opravu podpoří z dotačního programu ministerstvo kultury,“ uvedla místostarostka Daniela Hebnarová.„Za provedení zakázky město zaplatí celkem 7,3 milionu korun, část nákladů ve výši 620 tisíc korun pokryje zmíněná dotace z Programu regenerace městské památkové rezervace na rok 2021,“ sdělil tiskový mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.
Firma, která zakázku získala, má za sebou spoustu zakázek podobného charakteru po celé republice, mimo jiné i v Květné zahradě v Kroměříži, kde prováděla na klíč kompletní dodávku kamenických prvků a jejich základů včetně restaurátorských záměrů na objekty Pstruží rybníky, Čestný dvůr, Zahradní domek č. 2, objekt Ptáčnice, Domek ptáčníka, Servisní domek u Králičího kopečku a Neptunovu kašnu. Restaurátorské práce na sloupu se sousoším Nejsvětější Trojice bude provádět tým odborníků, restaurátorů kamene a kovů a akademický malíř.
Nyní je státní památkové péči předložen postup demontáže soch a kovových prvků, který firma zpracovala. Po jeho schválení budou sochy a kovové prvky ze sloupu postupně demontovány, uvázány, naloženy jeřábem a rozvezeny do tří ateliérů v naší republice. „Restaurovat se budou všechny kamenné prvky – sochy, sloup s volutami, schody i kovové kotvící prvky, budou se opravovat a zlatit nápisová pole. Zhotovení dílenské dokumentace a závěrečné restaurátorské zprávy bude také předmětem plnění této významné zakázky,“ doplnila Jana Gregorová z odboru regionálního rozvoje, která má na starost přípravu, administraci a realizaci programu Regenerace MPR. 
Práce by měly být hotové do 30. listopadu letošního roku.

Sloup Nejsvětější Trojice je zapsaný na seznam českých kulturních památek. Jedná se o významnou 12 metrů vysokou sochařskou památku vrcholně barokní tvorby Jana Sturmera zhotovenou z pískovce v letech 1724 – 1726, kterou pořídili kroměřížští měšťané jako projev vděčnosti za překonání morové epidemie v roce 1715.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž