Otrokovičtí hasiči převzali z rukou starostky nový defibrilátor

02.10.2021 09:32

OTROKOVICE - Velitel stanice Hasičského záchranného sboru ČR Zlínského kraje v Otrokovicích, David Kotouč, převzal ve středu 29. září od starostky města Otrokovice Hany Večerkové nový automatizovaný externí defibrilátor. Pomůcku místním hasičům zakoupilo město Otrokovice ze svého rozpočtu.

„Automatizovaný externí defibrilátor byl zakoupen na základě žádosti velitele stanice Otrokovice. Pro dar v hodnotě přes 62 tisíc korun se vyslovili všichni členové Zastupitelstva města Otrokovice. Stanici Otrokovice se tímto počinem rozšiřuje a zkvalitňuje poskytování první pomoci občanům v oblasti resuscitace,“ sdělila tisková mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.
„Při srdečních zástavách je pro občana dobrá nejenom každá minuta, ale i každá vteřina. Ta někdy rozhoduje o životě a smrti. Proto považuji nákup defibrilátoru za dobrou investici. Dvěma defibrilátory v současné době disponuje i Městská policie Otrokovice. Na zasedání zastupitelstva jsme debatovali o dalších možnostech, kde by mohl být další defibrilátor účelně využit,“ uvedla starostka města Otrokovice Hana Večerková.

„Zakoupením přístroje zvyšujeme kvalitu pomoci při záchraně zdraví a životů nejen otrokovickým občanům, ale i obyvatelům okolních obcí, které spadají pod hasební obvod stanice Otrokovice. Rovněž ostatní města z blízkého okolí jdou tímto směrem a jsem rád, že ani Otrokovice nezůstávají pozadu a naše jednotka má díky městu k dispozici tohoto neocenitelného pomocníka,“ řekl s uspokojením David Kotouč, velitel stanice.

Stanice Otrokovice zajišťuje nepřetržitou 24 hodinovou pohotovost sedm dní v týdnu. Kardiopulmonální resuscitace je metoda, jejímž cílem je oddálení klinické smrti a zamezení nevratného poškození životně důležitých orgánů. Jedná se o nepřímou srdeční masáž a umělou plicní ventilaci, které dočasně suplují základní životní funkce, tj. srdeční činnost a dýchání. Při poskytování první pomoci před příjezdem zdravotnické záchranné služby je automatizovaný externí defibrilátor neocenitelným pomocníkem.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Otrokovice