Opilci na koloběžkách marně ujížděli policistům

29.05.2024 09:48

VIZOVICE - V pátek 24. května večer chtěl policistům ve Vizovicích ujet třiačtyřicetiletý muž na koloběžce, který ale pochopil, že to pravděpodobně nezvládne a po pár minutách zastavil. Dechová zkouška u něj ukázala hodnotu 2,41 promile alkoholu. Policisté muži další jízdu zakázali.
„Třicetiletý muž slavil vítězství našich hokejistů a poté se vydal na čerpací stanici dokoupit další zásoby alkoholu. Tam uviděl policejní vozidlo, ale ani to mu nezabránilo v jízdě na koloběžce směrem domů. Policisté muže chtěli zastavit za pomoci výstražných znamení na vozidle, ale ten ujížděl dál. Vjel do protisměru jednosměrné ulice, nerespektoval dopravní značení a na koloběžce přejel dokonce brod řeky, který se mu stal osudným, a muž po pár metrech havaroval. Dvacet minut po jedné hodině ráno muž nadýchal 2,14 promile alkoholu,“ uvedla k dalšímu případu Monika Kozumplíková, policejní mluvčí.
Muže na místě ošetřili záchranáři. Policisté zjistili, že kloběžkář není držitelem řidičského oprávnění, protože již před rokem řídil pod vlivem alkoholu a má zakázáno řízení až do roku 2025.
„Obě koloběžky policisté zajistili pro další úkony trestního řízení. Podle zákona se v obou případech nejedná o jízdní kola, nýbrž o motocykly. Řidiči jsou tak podezřelí ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, mladší z nich také z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody a další zákaz řízení. Zákaz řízení a roční trest odnětí svobody hrozí také třiačtyřicetiletému řidič,“ upřesnila mluvčí.
O tom, že ve vyhlášeném městě slivovice se často konzumuje alkohol, není pochyb, ale pronásledování podnapilých řidičů elektrických koloběžek časté není. Nápad ujet policistům na koloběžce je sám o sobě dost scestný. Tady byl ale přímo úměrný množství požitého alkoholu před jízdou.
Vlastimil Langer
Zdroj: policie Zlínského kraje
Ilustrační foto: Archiv SNZK