Obvodní knihovna Malenovice po roční rekonstrukci se opět otevřela čtenářům

05.10.2021 08:41

ZLÍN - Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně otevřela v pondělí 4. října téměř po roce uzavření svou druhou největší pobočku – Obvodní knihovnu v Malenovicích.
„Obvodní knihovna sídlí v objektu v ulici Mlýnská od roku 1995. Interiér byl již nevyhovující, ve vstupních prostorách docházelo k praskání stěny, knihovna nedisponovala vlastním WC, nebyla zde ani teplá voda. Skladové prostory byly velmi omezené,“ uvedl ke stavu objektu před rekonstrukcí ředitel krajské knihovny Jan Kaňka.
„Knihovna poté prošla kompletní rekonstrukcí svých prostor. Většina vybavení je nová a více odpovídá moderním trendům. K objektu byla přistavena část, ve které je umístěn menší sklad knih a sociální zařízení. Interiér je vybaven několika mobilními regály, které umožní podle potřeby rozšířit prostor pro konání komunitních akcí. Oblíbená část knihovny, vyhrazená pro čtení denního tisku a časopisů, je nově vybavena pohodlným sedacím nábytkem,“ sdělila podrobnosti k rekonstrukci vedoucí Útvaru regionálních služeb knihovnám Zlínského kraje Jana Tomancová.
„Rekonstrukce knihovny v Malenovicích je dobrý příklad spolupráce Statutárního města Zlína a Zlínského kraje. Město, jako vlastník budovy financovalo rekonstrukci, kraj podpořil nákup prezentační techniky, na kterou knihovna získala prostředky z programu VISK 3,“ prohlásila krajská radní pro oblast kultury a školství Zuzana Fišerová.
„Malenovice letos slaví 700 let od první písemné zmínky. Nová knihovna a celý zrekonstruovaný objekt na Mlýnské ulici jsou tak vlastně dárkem města k tomuto úctyhodnému jubileu. Místní pobočky knihovny vnímám jako velmi důležitou službu, sám jsem do jedné z nich jako školák chodíval a přečetl díky tomu desítky knih,“ řekl náměstek primátora Pavel Stojar, který má na starosti oblast kultury.
„Rád bych srdečně poděkoval Statutárnímu městu Zlínu, které rekonstrukci financovalo a obnovou interiéru knihovny zajistilo důstojné prostředí pro její uživatele a poskytlo obyvatelům Malenovic moderní prostor pro relaxaci, společnou diskusi a vzdělávání všech generací,“ ocenil přístup města ředitel knihovny Jan Kaňka.
Knihovnu v Malenovicích pravidelně využívá 600 registrovaných čtenářů, z toho 160 dětí (před pandemií). Knihovna slouží pro všechny věkové kategorie, převažují starší lidé a děti, případně rodiče s dětmi. Ročně knihovnu navštíví téměř 14 000 osob.  Po dobu rekonstrukce objektu v ulici Mlýnská, pokud to epidemická situace dovolila, měli čtenáři možnost navštěvovat knihovnu v náhradních prostorách DPS v Masarykově ulici.
Obvodní knihovna nabízí čtenářům přes 15 000 knih, pravidelně odebírá přes 30 titulů časopisů a novin. V průběhu roku pořádá pravidelné besedy, výstavy, dílny a lekce pro místní mateřské a základní školy. Nejen pro návštěvníky těchto pořadů je v knihovně nově umístěno tzv. pódium, na kterém mohou menší děti sedět v průběhu akcí pro děti. Také maminky s dětmi, i samotné větší děti mohou tento prvek při pobytu v knihovně využít. Úplnou novinkou je vhoz na knihy, do kterého mohou čtenáři vracet své výpůjčky i mimo provozní dobu knihovny.
Autorem architektonického návrhu rekonstrukce a přístavby budovy, ve které sídlí kromě knihovny také klub seniorů a kancelář místní části Malenovice, je ing. arch. Jan Přehnal (JaParchitects s.r.o. – Zlín). Interiér knihovny byl navržen designérkou Gabrielou Goldovou, se kterou Krajská knihovna Františka Bartoše ve Zlíně již dříve spolupracovala.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Krajská knihovna Františka Bartoše