Občané Holešova nechtějí přijít o historickou budovu vlakového nádraží

01.05.2021 07:01

HOLEŠOV – O záměru Správy železnic, která plánuje v polovině července zbourat historickou budovu vlakového nádraží v Holešově, postavenou v 80. letech 19. století, se obyvatelé města dozvěděli teprve před týdnem, 23. dubna z měsíčníku Holešovsko.
„V našem městě vznikla veřejná debata o tom, že bychom měli něco podniknout. Bylo třeba jednat velmi rychle. Nakonec mne někteří spoluobčané požádali, abych sepsala petici. Její text schválil starosta Holešova Rudolf Seifert,“ uvedla autorka petice Olga Svátková.
„Na shánění podpisů máme čas jen asi do poloviny května, tedy zhruba dva týdny, protože pak je potřeba hlasy sečíst a vše odeslat na příslušná úřední místa. Ta mají ze zákona 30 dní  na rozhodnutí. Vše musí být vyřízeno do doby, než železnice začne bourat,“ pokračovala autorka petice Za záchranu holešovského nádraží.
Tuto petici může kdokoliv podepsat na webu. Pro občany, kteří nemají přístup k internetu, existuje v Holešově zatím pět míst, kde občané  podepisují osobně. Jsou to městský úřad, volnočasové zařízení TYMY ve Všetulích, studovna v přízemí  knihovny, obchod pana Palduse PC Star a rychlé občerstvení Poe Poe v budově hotelu Slavia. Tři poslední jmenovaná  místa se nacházejí přímo v centru města, na hlavním náměstí Dr. E. Beneše.
Budova holešovského vlakového nádraží byla postavena v roce 1888. Celé první patro teď ale půjde k zemi a zůstane jen přízemní část. Správa železnic chce zbourat i rozsáhlé vnitřní prostory, které teprve nedávno zrekonstruovala.
„Občané trvají na tom, že historické budovy je škoda, už jenom kvůli tomu, že do ní bylo investováno poměrně dost peněz a nesouhlasí s tím, aby se takto mrhalo veřejnými prostředky. Navíc podle nich vnitřní prostory nebyly dosud vůbec využity,“ dodala Olga Svátková.
S bouráním části nádraží nesouhlasí ani holešovská radnice. Podle starosty Rudolfa Seiferta s tím ale město nemůže nic dělat. Starosta prohlásil, že radnice nabízela, že by město část budovy využilo jako zázemí pro řidiče autobusů a také jako detašované pracoviště městské policie. Jenže Správa železnic nenašla pro nabídku radnice pochopení a tvrdí, že podle současné legislativy mohou v budově sídlit jen státní instituce.

Vlastimil Langer
Zdroj: Olga Svátková a CNN Prima News
Foto: Wikipedia