O víkendu se ve Valašském muzeu v přírodě koná festival Jánošíkův dukát

05.08.2021 07:06

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – V rožnovském Dřevěném městečku a ve Valašské dědině Valašského muzea v přírodě se ve dnech 7. až 8. srpna uskuteční XXII. Mezinárodní festival slovenského folkloru v České republice Jánošíkov dukát 2021 věnovaný slovenské lidové kultuře. Záštitu nad letošním festivalem převzali predseda Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milan Ján Pilip a hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
V rožnovském Dřevěném městečku a ve Valašské dědině vystoupí čtrnáct folklorních souborů a skupin z České republiky, které se věnují slovenským lidovým písním, tancům a zvykům a také soubory jiných národnostních menšin žijících v ČR.
Vzhledem k současné situaci s celosvětovou pandemií COVID-19 je tento ročník přizpůsoben tak, aby byly dodrženy obecně závazné předpisy k ochraně obyvatelstva před dalším rozšířením onemocnění COVID-19 způsobené koronavirem SARS-CoV-2.
„Festival zahájíme v sobotu programem dětských folklorních souborů Zahrajme sa…, tradiční program Od Tatier k Šumave, v němž se představí soubory z České republiky, které uchovávají a prezentují lidové tance, písně a melodie svých předků – Slováků, a program krajanských slovenských souborů a zástupců minorit Aký kraj, taký mrav. V programové nabídce je i letos Detský dvor – nebo chcete-li malé krátkodobé ‚odkladiště‘, kde, zatímco rodiče budou sledovat své oblíbené programy, jejich děti se zabaví a mohou se něčemu přiučit v dětských dílničkách, ozdobit si třeba perník, zajezdit si na dřevěných koloběžkách, anebo zkusit si chodit na chůdách, navíc zde pro ně bude připravena i malá školička tance. Vyvrcholením sobotního dne bude atraktivní večerní program Dedinka v údolí, biele domečky – zo Slovenska aj z Moravy, v kterém se představí vybrané folklorní soubory, muziky a sólisti účastníci festivalu,“ uvedl Vlastimil Fabišik, ředitel festivalu.
V programu festivalu návštěvníci tradičně najdou také zábavné i naučné pořady: ať už je to stloukání másla, dále Malá škola hry na pastýřské hudební nástroje – na fujaru a píšťalky bude vyučovat známý výrobce, muzikant a pedagog Drahoš Daloš z Lehoty pri Nitre, anebo Malá škola tanců pod vedením tanečních pedagogů.
V neděli se celý festivalový mumraj přesune do Valašské dědiny mezi chalupy, kde na návštěvníky čeká celá řada překvapení. I na jarmarku lidových řemesel, který je neoddělitelnou součástí festivalu, mohou zájemci nejen pozorovat mistry lidového řemesla přímo při práci, ale třeba si i některou z činností sami vyzkoušet.
„Letošní MFSF Jánošíkov dukát je trochu jiný, než jsme byli po dobu uplynulých jednadvaceti let zvyklí. Chceme, aby se lidé mohli potkat u slovenské písničky, tance, poslechnout si slovenské melodie, ale hlavně v této náročné době byli na jedinečném svátku slovenského folkloru v pohodě, v dobré náladě a celý festival se jenom usmívali.
Festival se koná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR, Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR, Zlínského kraje, Města Rožnov pod Radhoštěm, Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí a Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm,“ sdělil Fabišík.
Významnými partnery jsou Svetové združenie Slovákov v zahraničí, Ochranný svaz autorský, Slovenský institut v Praze, Vinařství Nešpor, Garmet Rožnov pod Radhoštěm, Mlékárna Valašské Meziříčí a Folklórna únia na Slovensku.
Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Česká televize, Rozhlas a televízia Slovenska, Radio Proglas, TV NOE, Časopis Dotyky, KORENE – 1. slovenský časopis v ČR, Rádio Janko Hraško.sk a Rádio Slovakia International.

Vlastimil Langer

Zdroj: Valašské  mueum v přírodě

Foto: Jan Kolář