Nový bazén, vstup i ohřev vody pro koupaliště

28.03.2021 12:01

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Areál letního koupaliště ve Valašském Meziříčí se v následujících dvou letech dočká řady změn s projektovanými náklady 64,6 milionu korun. Tou nejvýznamnější bude vznik nového bazénu s ohřevem vody na místě takzvané bazénové díry. Na svém posledním jednání o tom rozhodli zastupitelé, kteří odsouhlasili také rekonstrukci vstupu do areálu.
Městské koupaliště každoročně hostí v průměru 30 000 návštěvníků. „Zejména v tropických dnech je však kapacita koupaliště často nedostatečná. Řadu let se proto vedou diskuze o využití problematické díry po plaveckém bazénu, který je nefunkční od roku 2006. Loni jsme mapovali možnosti napříč republikou a jednoznačně dospěli k názoru, že nám ve Valašském Meziříčí chybí vodní plocha, kterou by mohla využívat jak mládež, tak starší generace k relaxaci,“ je přesvědčen starosta Robert Stržínek.
Aktuálně nabízí koupaliště dvě vodní plochy, z nichž jedna je určena primárně rodinám s malými dětmi a druhou tvoří bazén s šesti plaveckými drahami.
Zastupitelé tak na svém posledním jednání schválili zahájení rozsáhlé investice do areálu letního koupaliště. „Stávající díru vyplní nerezová bazénová vana s hloubkou 1,2 metru doplněná o16metrovou skluzavku, 75metrový tobogán,vodní atrakce a starší návštěvníci jistě ocení lehátka a sedátka s perličkou. Vodu v bazénu bude ohřívat nová tepelná přípojka a rekonstrukcí projde také vstup do areálu letního koupaliště. Celkově počítáme s projektovanými náklady 64,6 milionu korun bez DPH s tím, že investici bude realizovat naše společnost ST Servis, s. r. o., která je zároveň provozovatelem městských sportovišť,“ přiblížil rozsah investice starosta Stržínek.
Zahájení realizace uvedených projektů plánuje radnice během letošního roku s dokončením v roce 2022. „Podle předběžného harmonogramu počítáme s tím, že letos bychom proinvestovali asi třetinu nákladů a zbytek v příštím roce. Věřím, že už v létě roku 2022 budou mít návštěvníci k dispozici nový bazén se všemi atrakcemi a vyhřívanou vodou. Díky tomu se nám mimo jiné prodlouží sezona. Stavební práce se zároveň nijak nedotknou letošního letního provozu,“ nastínila Miroslava Wrzecká, jednatelka městské společnosti ST Servis, s. r. o.
„Momentálně mají bazény v areálu letního koupaliště kapacitu 320 osob. Díky rozšíření o nový bazén se nám kapacita zvýší na 580 osob a denní kapacita celého areálu z původních 1 600 na 2 300 návštěvníků. Budeme tak moci obsloužit více lidí a nabídneme vyžití všem věkovým skupinám,“ dodala jednatelka.
Nový bazén bude mít plochu bezmála 800 m2. Stávající plavecký bazén přitom nabízí 375 m2, ten rekreační 585m2 a dětské brouzdaliště 100 m2.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Meziříčí