Nominaci na Regionální potravinu Zlínského kraje mají sýr Bokovník a škvarkové tyčinky
ZLÍNSKÝ KRAJ - Hodnocení Regionální potraviny proběhlo ve středu 22. června odehrálo v prostorách Knihovny Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. O značku se ucházelo 197 výrobků od 38 producentů.
„Nominaci nakonec získaly například bio zrající sýr Bokovník od Šárky Šustekové ze Žítkové a škvarkové tyčinky Petry Malé ze Zlína. Slavnostní předání ocenění se uskuteční na Dni Zlínského kraje 1. října. V hodnotitelské komisi byla také statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí
„Značka Regionální potravina se uděluje nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům. Cílem je podpořit výrobce lokálních potravin a taky motivovat zákazníky k jejich vyhledávání. Můžu říct, že hodnocení výrobků bylo pro mě velmi těžké, protože všechny byly chutné a kvalitní. Naštěstí jsem na to nebyla sama,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana Hana Ančincová, zodpovědná za zemědělství a venkov.
„S výsledky zlínského kola hodnotitelské komise Regionální potraviny jsem opět více než spokojen. Je sice škoda, že vítěze jedné kategorie se nepodařilo vybrat, o to víc mě ale těší fakt, že z celkem osmi oceněných výrobků jich pět pochází z dílen výrobců, kteří byli na ocenění Regionální potravina navrženi vůbec poprvé. Třešinkou na dortu je pak skutečnost, že se do letošního ročníku přihlásily téměř dvě stovky výrobců, což meziročně představuje 25procentní nárůst,“ informoval regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G, s.r.o.
Soutěž probíhá opět ve všech krajích České republiky s výjimkou Prahy. Značku Regionální potravina můžou získat producenti zemědělských a potravinářských výrobků do 250 zaměstnanců. Oceněný výrobek získává právo zdarma užívat značku po dobu čtyř let. Regionální potravina je projektem Ministerstva zemědělství. Státní zemědělský intervenční fond značku administruje. V současné době je oceněno 415 produktů od 318 výrobců. Podrobnosti o soutěži jsou dostupné na webových stránkách regionalnipotravina.cz.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj