Nemocnice ve Valašském Meziříčí nechala vyškolit dva pracovníky na sčítací komisaře

26.03.2021 15:19

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Do sčítání lidu v České republice se o víkendu aktivně zapojí také Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí. Dva zaměstnanci se stali sčítacími komisaři, aby pomohli splnit zákonem danou povinnost hospitalizovaným spoluobčanům.
„Našim úkolem je v předem daném termínu obejít jednotlivé pacienty, kteří jsou u nás hospitalizováni a zeptat se jich, zda se sečtou v rámci povinného vyplnění formuláře sami, s rodinou, nebo zda je máme sečíst my,” vysvětluje marketingový specialista Nemocnice AGEL Valašské Meziříčí Michal Václav, který splnil s kolegyní z oddělení následné peče všechny povinnosti Českého statistického úřadu pro výkon sčítacího komisaře. „Obdrželi jsme jmenování společně s průkazy sčítacího komisaře a museli jsme podepsat čestné prohlášení o mlčenlivosti,” doplnil.
Lze předpokládat, že zájem o služby nemocničních sčítacích komisařů ve Valašském Meziříčí bude zejména u dlouhodobě hospitalizovaných pacientů na odděleních následné péče. „Velkou výhodou letošního sčítání vidím v tom, že je možné ho provést jednoduše on-line, což v současné době oceníme zejména v případě  pacientů hospitalizovaných s onemocněním covid-19,” vysvětlil Václav Michal s tím, že v případě osob ve vážném zdravotním stavu se terénní došetření komisaři pro statistický úřad neprovádí. 
Sčítání lidu 2021 začíná o půlnoci z pátku 26. března na sobotu 27.března a od té chvíle bude možné vyplnit on-line elektronický sčítací formulář až do pátku 9. dubna. Kdo ho nevyplní, musí se sečíst prostřednictvím tištěného formuláře v období od 17. dubna do 11. května.  Podle harmonogramu zveřejní Český statistický úřad výsledky začátkem roku 2022.

Vlastimil Langer

Zdroj: Nemocnice Valašské Meziříčí
Fotzo: Archiv SNZ