Někteří lidé začínají v Otrokovicích porušovat obecně závaznou vyhlášku o veřejném pořádku

29.04.2021 07:05

OTROKOVICE - S příchodem jarního počasí se začíná množit porušování obecně závazné vyhlášky o veřejném pořádku.
„Především nepřizpůsobiví obyvatelé a lidé bez domova konzumují alkohol na veřejnosti a svým často nepřístojným chováním pohoršují jiné občany. Lidé bez domova nejčastěji pobývají ve stínu stromů na náměstí před Otrokovickou BESEDOU, v parku před Společenským domem a v okolí Štěrkoviště. Často jsou vulgární, bez ostychu močí na veřejnosti nebo třeba polehávají na lavičkách,“ informovala tisková mluvčí otrokovické radnice Jana Raszková.
Pokud obyvatelé či návštěvníci města nejsou lhostejní ke svému okolí a neváhají oznámit případy, při nichž dochází např. k nějakému protiprávnímu skutku, mohou neprodleně volat na bezplatnou linku městské policie 156, či linku 158 Policie České republiky
„Jak jsem již opakovaně uvedl, velkým problémem je skutečnost, že nemáme žádné zákonné možnosti vykázat tyto osoby z veřejných a pro lidi atraktivních lokalit, pokud neporušují vyhlášku či zákon nebo pokud si oficiálně nestěžují minimálně tři občané, kteří jsou ochotni svědčit. Nicméně se snažíme jejich protiprávní jednání a veřejné pohoršení minimalizovat,“ sdělil ředitel Městské policie Otrokovice Tomáš Gromus.
„Zavolat hlídku městské policie je mnohem přínosnější, než kritizovat její práci, potažmo práci městského úřadu, na sociálních sítích. V rámci svých možností a kompetencí strážníci či policisté mohou zasáhnout a situaci aktuálně řešit,“ uvedla starostka města Hana Večerková.
„Obecně závazná vyhláška města Otrokovice o veřejném pořádku mimo jiné zakazuje žebrání a požívání alkoholických nápojů na vymezených veřejných prostranství. Konkrétně se jedná o parky a místa parkového charakteru a další frekventovaná místa ve městě (okolí Společenského domu, polikliniky, park na Trávníkách, okolí kostelů na náměstí či v Kvítkovicích, okolí supermarketů, prostor před vlakovým nádražím, náměstí, okolí zastávek MHD, sportoviště apod.),“ vysvětlila tisková mluvčí.
Tyto osoby se rovněž často dopouštějí přestupků proti veřejnému pořádku. V tomto případě se jedná především o rušení nočního klidu, veřejné pohoršení, znečišťování veřejného prostranství, případně poškozování či neoprávněné zabrání veřejného prostranství.
„Oznámení na linku městské policie 156, nebo linku 158 Policie České republiky může každý občan učinit vždy, pokud je svědkem jakéhokoliv protiprávního jednání. Doporučujeme všem občanům, aby takto učinili a nesnažili se řešit situaci sami. Předchází tak případnému dalšímu nežádoucímu konfliktu s pachatelem,“ uzavřel Tomáš Gromus.

Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Otrokovice
Ilustrační foto: Archiv SNZ