Nejlepší čeští atleti míří do Zlína na republikový šampionát!

27.06.2024 11:30

ZLÍN – Pouhé dva dny zbývají do startu významné sportovní události letošního roku ve Zlíně. Na Stadionu mládeže se uskuteční poslední červnový víkend (29. – 30. 6.) Mistrovství České republiky mužů a žen v atletice na dráze. V Baťově městě se představí česká atletická špička, která bude usilovat nejen o mistrovské medaile, ale především o získání kvalifikačních limitů na Letní olympijské hry, které se konají začátkem srpna v Paříži. Záštitu nad akcí převzal Jiří Korec, primátor města Zlína.

Republikový šampionát atletů se konal ve Zlíně naposledy před třemi lety ještě v covidové době s řadou omezení. Atletický klub Zlín, z. s., v rámci oslav 100 let od založení atletiky ve městě dostal od Českého atletického svazu pověření opět uspořádat Mistrovství České republiky.  Na domácím šampionátu si zazávodí esa české atletiky jako koulař Tomáš Staněk, dálkař Radek Juška, tyčkařka Amálie Švábíková, běžci Lada Vondrová, Tereza Petržilková, Kristiina Sasínek Mäki, Tomáš Dudycha, Matěj Krsek, Patrik Šorm, Jan Veleba, oštěpařka Nikola Ogrodníková a spousta dalších. Příznivci atletiky se mohou těšit i na mladé úspěšné atlety, kteří předvedli výbornou formu na nedávném mistrovství Evropy v Římě, jako jsou například běžkyně  Lurdes Gloria Manuel, vícebojař Vilém Stráský, výškař Jan Štefela nebo atleti ze Zlínského kraje dálkař Petr Meindlschmid a stýplař Tomáš Habarta. Na zlínském tartanu se rozdělí celkem 38 sad medailí, když v sobotu bude ve hře již 18 mistrovských titulů. Sobotní program začíná ve 13 hodin, o den později se startuje již v 11:30 hodin.

Pořadatel letošního šampionátu královny sportu Atletický klub Zlín slaví významné jubileum – úctyhodných sto let. K založení samostatného atletického spolku, který nesl název SK Baťa Zlín, došlo v červnu 1924. Sportovní činnosti se tehdy věnovali převážně zaměstnanci firmy Baťa. Není bez zajímavosti, že první atletické hřiště bylo vybudováno již v roce 1927 mezi vlakovým nádražím a řekou Dřevnicí.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Český atletický svaz