Náš VALMEZ – Do závěrečného hlasování jde 15 projektů

20.08.2021 08:56

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašské Meziříčí letos spustilo premiérový ročník participativního rozpočtu Náš VALMEZ. Občané v něm podali 34 návrhů na zvelebení a zatraktivnění města. Už 13. září spustí radnice na webu www.nasvalmez.cz veřejné hlasování, v němž vyberou lidé z finalistů projekty, které příští rok ozdobí veřejný prostor.

„Jsme moc rádi, že se občané o Náš VALMEZ zajímají a aktivně se podílejí na jeho rozvoji. Je vidět, že ve Valašském Meziříčí žijí lidé, kteří chtějí pro město a své sousedy něco udělat a za to si zaslouží velké poděkování,“ nešetřil chválou starosta města Robert Stržínek.

Během prázdnin odborná pracovní skupina posuzovala všech 34 návrhů projektů z hlediska splnění stanovených kritérií (splnění podmínek participativního rozpočtu, technické řešení, majetkové vztahy, finanční a časová náročnost) a realizovatelnosti.
„Pro rok 2022 počítá radnice v rozpočtu s částkou dva miliony korun na realizaci vítězných návrhů. Maximální náklady na uskutečnění jednoho z nich činí 500 tisíc. Mimo jiné i tuto podmínku museli všichni účastníci splnit,“ vysvětlila Michaela Pernická, koordinátorka projektu Náš VALMEZ. „Všem stanoveným kritériím nakonec vyhovělo15 projektů, které postupují do finálního hlasování veřejnosti,“ dodala Pernická.
Smutnit však rozhodně nemusí ani autoři zbývajících návrhů, neboť část z nich již radnice řeší v rámci jiných plánovaných investic města.Ostatní projekty mohou občané po vhodné úpravě podat zase příští rok.
Finálové hlasování bude na stránce www.nasvalmez.czprobíhat od 13. září do 31. října. Zapojit se do něj může každý občan starší 15 let s tím, že k dispozici bude mít tři kladné a jeden záporný hlas.
„Po ukončení hlasování budou projekty seřazeny dle počtu dosažených hlasů a realizovány do výše stanoveného rozpočtu. Hlasování je samozřejmě tajné a už se moc těším na to, které projekty občané vyberou a my je příští rok uskutečníme,“ svěřil se starosta Stržínek.
„Velké díky si ale ještě jednou zaslouží všichni, kteří se do participativního rozpočtu zapojili a věnovali svůj čas nápadům na rozvoj našeho města. A pokud náhodou jejich projekt letos neuspěje, rozhodně by se tím neměli nechat odradit. O hlasy veřejnosti mohou usilovat zase příští rok,“ zdůraznil starosta.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Valašské Meziříčí
Ilustrační foto: Archiv SNZ