Najlepší hňápané zelé měl opět Petr Loucký
VSETÍN - Hospoda Na Nové v místní části Ohrada hostila v sobotu 8. února čtvrtý ročník soutěže O nejlepší hňápané zelé. Mezi 37 vzorky kysaného zelí se největšího uznání hodnotící poroty dostalo tomu, který přinesl Petr Loucký. Stal se tak obhájcem prvenství z loňského roku.
„Soutěž O najlepší hňápané zelé organizoval v minulosti v Hospodě Na Nové Spolek pro zachování valašských tradic. Po odeznění pandemie Covid-19, během níž se soutěž nekonala, se její organizace chopil tým provozovatelů Hospody Na Nové v čele se Silvií Halko,“ uvedla Jana Raszková, vsetínská tisková mluvčí.
Letos byl na pořadu již čtvrtý ročník obnoveného klání. Vzorky kysaného zelí ve sklenicích o obsahu 0,7 litru tentokrát přineslo 37 soutěžících. Ti se na rozdíl od minulých let ale nezhostili role porotců. „Jejich anonymizované vzorky totiž hodnotila nezávislá sedmičlenná porota,“ řekla Silvie Halko s tím, že nejvíce bodů přisoudila kysanému zelí vyrobenému Petrem Louckým, jenž se tedy stejně jako před rokem stal vítězem tohoto klání. Na druhém místě jej letos následovala Jaroslava Tomečková a třetí skončil Lukáš Michalík.
Sami soutěžící se již tradičně pokusili poznat svůj vlastní vzorek a vysloužit si za to titul zelmastra. „Letos v této disciplíně uspělo šestnáct soutěžících,“ dodala Silvie Halko. Udělena byla také Cena zelmajstrů, kteří za nejlepší vybrali kysané zelí Jany Samsonkové.
„Celý den se vydařil na jedničku. Hospoda byla plná, lidé si vychutnali bohaté občerstvení a pobavili se třeba i u hudební produkce. Pozitivní ohlasy od příchozích jsou pro nás tou největší satisfakcí,“ sdělila na závěr Silvie Halko.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Vsetín