Na Svatém Hostýně otevřeli novou cestu. Nabízí snadnější přístup k bazilice

07.06.2024 13:35

ZLÍNSKÝ KRAJ – Snadnější a bezpečnější přístup k bazilice mají návštěvníci Svatého Hostýna díky nové cestě, které v úterý 4. června požehnal olomoucký arcibiskup Josef Nuzík. Jejího slavnostního otevření se zúčastnili také hejtmanZlínského kraje Radim Holiš společně s členy krajské rady Radkem Doleželem, Lubomírem Traubem a Zbyňkem Fojtíčkem. Kraj na stavbu nové cesty, jejímž investorem byla Matice Svatohostýnská, přispěl částkou 10 milionů korun.

„Jako historicky první Rada Zlínského kraje jsme s Maticí Svatohostýnskou jednali přímo na Svatém Hostýně a slíbili jsme stavbu nové cesty finančně podpořit. Náš slib jsme dodrželi. Těší mě, že se dílo podařiloa můžeme se z něj dnes radovat my všichni, kdo máme toto místo rádi. Děkuji všem, kteří sena přípravě i samotné výstavbě cesty podíleli, a věřím, že bude poutníkům, kteří sem dorazí po Cyrilometodějské stezce i při jiných příležitostech, dobře a dlouho sloužit,“ uvedl hejtman Radim Holiš.

Nová přístupová cesta vede od točny autobusů po jižním svahu až po zpevněnou plochu u poutního domu číslo 3, kde vzniklo také parkoviště pro 45 osobních automobilů a tři stání pro autobusy. Upravena byla rovněž autobusová točna, přibyly nové chodníky a asfaltové plochy. Úpravami prošla také podzemní část prostor: kanalizační řád, elektrorozvody a sdělovací kabely.

„Během dvou let zde Matice Svatohostýnská za podpory Zlínského kraje, Arcibiskupství olomouckého a duchovní správy na Svatém Hostýně investovala více než 40 milionů korun. Nemalou částkou pak přispěli také lidé ve veřejné sbírce,“ informovala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Práce na Svatém Hostýně tím nekončí. V plánu je dál vybudování a úprava dalších parkovacích ploch, úprava prostoru před bazilikou a rekonstrukce stávající příjezdové cesty pro auta k bazilice, která se promění v pěší zónu.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj