Moraviaman přinese skvělou podívanou, nenechte si ji ujít

21.06.2024 09:25

OTROKOVICE - Závod na tratích 3,8 km plavání, 180 km na kole a 42,2 km běhu, to je Moraviaman. Nejpopulárnější triatlon na ironmanských tratích v České republice, který se uskuteční v sobotu 22. června na otrokovickém Štěrkovišti. Přinese skvělou podívanou i dech beroucí výkony.

Otrokovický Moraviaman je jedinečný závod svého formátu. Jiný v republice nenajdete. „Bohužel je to jediný takový závod v Česku. Pak jsou ještě extrémní závody, kdy má každý závodník svůj doprovod, který se o něj celý den stará. Ale to je jiný příběh,“ říká organizátor sportovní akce Jiří Daněk.

„První ročník závodů se konal stejně jako letos 22. června, ale psal se rok 2002, na startu bylo 38 závodníků. Tenkrát vyhrál Jan Strangmüller, v té době jeden z nejlepších světových triatletů. Mezi vítěze se v Otrokovicích taky několikrát zapsal dvojnásobný vítěz světového poháru v dlouhém triatlonu Petr Vabroušek, který právě tady v Otrokovicích s triatlonem začal. Zvučná jména budou znít z úst moderátorů i letos,“ sdělila Lenka Vaculová, otrokovická tisková mluvčí.
„Na startu bude širší česká špička v tomto sportu. Samozřejmě i veterán Petr Vabroušek, ale také držitelka traťového rekordu žen Simona Křivánková. Poslední roky k nám míří také kvalitní závodníci z Polska, kteří tady poslední dva roky šahaly po vítězství,“ doplnil Jiří Daněk. Společně se postaví na trať, v rámci které budou muset zvládnout 3 okruhy plavání v otrokovickém Štěrkovišti, 5 okruhů na kole mezi Otrokovicemi – Tlumačovem – Záhlinicemi – Tlumačovem – Kvasicemi – Kroměříží - Kotojedy a zpět přes Tlumačov do Otrokovic a nakonec se 4 krát proběhnout po cyklostezce do Kvasic. „Otrokovicka trať je mírně zvlněná. Na jednu stránku tady není žádný pořádný kopec, ale na druhou si zase závodníci nemají kde odpočinout, když jedou z kopce. Ale i ‚Brdeček‘ za Kvasicemi, když se jede už poněkolikáté, je pořádný kopec. Navíc v Otrokovicích bývá velké horko a často fouká vítr. Doufám, že to bude pěkný, férový a horký závod. Prostě taková moravská Havaj. Zúčastnit se může každý, kdo si troufne. Od malých až po veterány, od profi sportovců po hobíky. Ti co si netroufnou na celou trať, mohou poskládat štafetu o dvou až 11 členech,“ vyzývá k účasti Jiří Daněk. Na vítěze čekají pěkné ceny. Vyhlašují se věkové kategorie po pěti letech. Ti nejlepší v kategorii získají mistrovské medaile a nejlepší si rozdělí finanční prémii ve výši 100 tisíc korun.

Moraviaman je den plný sportu, kdy si zazávodí každý. Myslí se i na děti, které mohou absolvovat svůj vlastní závod už ve čtvrtek v rámci Slavata triatlon tour, kdy se do areálu Štěrkoviště sjíždí i děti z dětských domovů.

V době hlavního závodu bude zcela uzavřena silnice mezi Otrokovicemi a Hulínem, s omezením je třeba počítat i na cestě na Tlumačov, Kvasice, Kotojedy a Kroměříž a cyklostezce z Otrokovic do Kvasic. „Po oba dny, tedy v pátek i sobotu, se bude část závodů odehrávat také v Rekreačním areálu Štěrkoviště, proto i tam se mohou návštěvníci setkat s určitými omezeními,“ doplnil Jiří Daněk.

V Otrokovicích a Hulíně budou vozidla, projíždějící přes uzavřený úsek, odkloněna dopravními značkami na objízdnou trasu po dálnici D55. Pořadatel bude mít k dispozici konkrétní časy průjezdu vozidel BUS přes uzavřené úseky,  tato vozidla budou upřednostněna před ostatními.

„Budeme rádi, když se lidé přijdou podívat a podpořit závodníky, určitě to bude potřeba. Pro všechny je to takový malý povolený doping,“ uzavřel Jiří Daněk. Podrobné info na www.moraviaman.cz.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Městský úřad Otrokovice