Mistři pekařského řemesla ve Valašském muzeu v přírodě

19.07.2024 08:01

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM – Devětadvacátý ročník Pekařské soboty přinese vůni čerstvého pečiva do areálu Dřevěného městečka. „Oslava práce a dovednosti pekařských mistrů se uskuteční v sobotu 20. července. Po celý den budou mít návštěvníci možnost ochutnávat pečivo od dvaceti pekařských firem z Česka i Slovenska,“ uvedla Pavlína Polášková, pracovník vztahů k veřejnosti.
„Pekařská sobota nabídne tradiční soutěže pekařů O nejlepší chleba a O nejlepší rohlík, které hodnotí odborná porota. Letos poprvé mohou i návštěvníci muzea přinést své vlastní výtvory a zapojit se do nové soutěže O nejlepší chleba upečený doma. Pro nejmenší návštěvníky připravujeme dílničku se zdobením perníčků. Po celý den je nachystán bohatý kulturní program. Na pódiu u rybníčka vystoupí Dechová hudba Bystřičanka, komorní amfiteátr uvítá Folklorní soubor Jasénka ze Vsetína a Stanley´sDixie Street Band,“ pozval Jindřich Ondruš, generální ředitel.
Návštěvníci muzea se mohou zapojit do pekařského trojboje netradičních disciplín. Soutěžit se bude v běhu s trakařem plným pytlů mouky, chodit na chůdách s pekařskou nůší na zádech a závodit s půllitrem piva na lopáři. Kromě toho mají účastníci možnost hlasovat v soutěži o nejlepší pekařský stánek a svým hlasovacím kupónem ocenit vybranou pekařskou firmu.  Vyhlášení vítězů proběhne ve 14.00 v komorním amfiteátru.
„Pečení čerstvého chleba v autentickém prostředí bude předváděno v Billově domě v Dřevěném městečku a ve vodním mlýně v Mlýnské dolině,“ dodala Pavlína Polášková.

Program – Pekařská sobota
10.00   slavnostní zahájení 
10.30 - 12.00   pekařský trojboj - soutěž návštěvníků v netradičních disciplínách
11.00 - 13.00   Dechová hudba Bystřičanka z Valašské Bystřice – pódium u rybníčka
13.00 - 14.00  Folklorní soubor Jasénka ze Vsetína - komorní amfiteátr
14.00  vyhlášení vítězů pekařských soutěží - komorní amfiteátr
15.00 - 16.00  Stanley´sDixie Street Band z Kopřivnice – komorní amfiteátr

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Valašské muzeum v přírodě