Město Uherské Hradiště otevřelo novou kulturní scénu pod širým nebem

02.05.2024 16:34

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - První hudební a taneční vystoupení souborů zahájila na 1. máje premiérovou sezónu nového přírodního amfiteátru, který v areálu Parku Rochus postavilo vloni město Uherské Hradiště. Slavnostní událost byla součástí tradiční prvomájové akce Otevírání pastvin a stavění máje ve skanzenu Rochus. 
„Kulturní obohacení, propojení s přírodou, nový turistický cíl pro přespolní, ale také místo pro odpočinek či setkávání se navzájem. To jsou atributy, které má plnit nový přírodní amfiteátr v parku Rochus. Prvními účinkujícími, kteří si prostředí nové kulturní scény vyzkoušeli naživo, byly Folklorní soubor Kalina či Folklórny súbor Váh, představila se ale i kapela Čendeš ze středního Slovenska,“ informoval Jan Pášma, tiskový mluvčí hradišťské radnice.
Amfiteátr s kapacitou 500 osob vybudovalo na Rochusu v blízkosti muzea v přírodě město Uherské Hradiště ve společném projektu s městem Púchov v loňském roce. Podle města jde o důležitý krok v revitalizaci celého parku, a také o významné rozšíření programových možností samotného muzea v přírodě.
„Takové místo v srdci Slovácka dlouho chybělo, a proto jsem moc rád, že vzniklo právě tady, v malebném prostředí nad městem, kde okolní příroda tvoří ty nejlepší kulisy pro kulturu, umění či různé jiné druhy zábavy,“ vyzdvihl přínos přírodního amfiteátru starosta města Stanislav Blaha.
Park a skanzen Rochus pořádá v průběhu roku velké množství akcí, které zde najdou své nové místo. „Ale vznikem amfiteátru se otevírají nové možnosti i pro jiné organizátory z města, kteří zde již v tomto roce uspořádají celou řadu akcí,“ sdělil starosta.
Amfiteátr nabízí půlkruhové jeviště s poloměrem 12,5 metru, přístupné ze všech stran. Hlediště je řešeno stupňovitě a umožňuje dobrý výhled na scénu z každého místa. Přístupové cesty jsou řešeny rampovým schodištěm a pro bezpečnost návštěvníků jsou osvětlené. První stavební práce na amfiteátru byly zahájeny na konci března 2023 a skončily ke konci července.
Výstavba amfiteátru si vyžádala náklady 11,4 milionu korun, přičemž dotace činila zhruba 6,3 milionu. Celkové náklady na dětské hřiště a mobiliář byly takřka 1,3 milionu korun, dotace byla takřka 90 % těchto výdajů. Výstavba celého amfiteátru a zóny pro rodiče s dětmi - dětského hřiště a doplnění mobiliáře byly realizovány díky projektu financovanému v rámci přeshraničního dotačního programu Interreg V-A Slovenská republika – Česká republika, ve spolupráci se slovenským partnerem, městem Púchov. pod názvem Park Rochus a lesopark Lachovec – společné přírodní a kulturní dědictví.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Uherské Hradiště