Město Rožnov pod Radhoštěm ukazuje plán rozvoje města na dalších deset let

08.06.2021 13:38

ROŽNOV POD RRADHOŠTĚM - Strategický plán je zásadní dokument, podle kterého se bude řídit rozvoj města v letech 2021 až 2030. Jedním z velkých přínosů pro město je možnost získání finančních prostředků z dotací, u kterých je tento dokument mnohdy hodnocen vyššími body, a tudíž je šance na získání dotace mnohem vyšší. Současně úředníci pracující v oblasti rozvoje budou dopředu vědět, které projekty jsou napříč městem v plánu a mohou dopředu plánovat žádosti o dotační tituly, a tudíž ušetřit peníze městské kasy.
„Dotace městu šeří spoustu peněz nebo umožní uskutečnit více projektů v Rožnově. Dalším důvodem pro strategický plán je, že město nelze řídit subjektivně, pocitově. Každý člověk bydlí v nějaké lokalitě a má pocit, že ta si zaslouží nejvíce pozornosti a peněz. Každý pracuje v nějaké oblasti a má pocit, že tam je potřeba největší pozornost města. Po vzoru vyspělých států například ze severu Evropy chceme pracovat objektivně – s daty, průzkumy názoru obyvatel a měřeními. I proto máme strategický plán. Do jeho přípravy se zapojily na dvě stovky úředníků, politiků, odborníků a v neposlední řadě občanů. Víme tak, na co se zaměřit, co Rožnováky nejvíce trápí,“ upřesnil místostarosta Jan Kučera.

Zásadním krokem při tvorbě plánu byl průzkum veřejnosti, kde se zjišťovalo hodnocení města občany, lidmi, kteří ve městě žijí, vychovávají rodiny, tráví zde svůj čas a je pro ně veřejný prostor důležitý. Podle výsledků se určily oblasti, které je nutné řešit prioritně.
„V rámci akčního plánu na roky 2022 – 2025 je naplánováno investovat do rozvoje města 404 milionů Kč z vlastního rozpočtu a úvěrů a také je předpokládané doplnění ve výši cca 200 milionů Kč skrz dotace. Peníze budou investovány například do stavby kulturního centra nebo rozšíření komunitní knihovny. Rozvíjet se budou také sídliště, kde je plánováno několik revitalizací veřejných prostranství. Zásadní investicí bude také rozvoj bydlení, parkování nebo řešení dopravy, tak aby město bylo schopno kapacitně zvládnout její každoroční navyšování. Jedním z úkolů je také zvýšit kvalitu poskytovaných služeb občanům a dalším krokem je koncentrace úřadu do jedné budovy. První vlaštovkou ke zlepšování služeb je objednávkový systém k vyřízení záležitostí nebo nově vzniklý průvodce životními událostmi,“ sdělila tisková mluvčí rožnovské radnice Petra Graclíková.

„Zásadní investice, které bude město realizovat vyšly právě z průzkumu mezi veřejností. Zjistili jsme, co lidem ve městě chybí, ptali jsme, jak jsou spokojení s kulturní nabídkou, sportovním vyžitím nebo možností parkování na sídlištích. A všechny největší problémové oblasti budeme řešit, systematicky, podle strategického plánu. Ve 21. století by bylo nemístné plánovat projekty podle pocitů nebo na základě rozhodnutí jednoho jedince. Proto máme plán vytvořený zástupci všech oblastí, jak úředníků, občanů, odborné veřejnosti či odborníků z praxe,“ doplnil místostarosta Jan Kučera.

Celý strategický plán je ke stažení na www.roznov.cz/strategie2030 nebo ve video verzi zde.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Rožnov pod Radhoštěm

Ilustrační foto: Archiv SNZ