Město Otrokovice pomůže obcím zasaženým tornádem

30.06.2021 07:03

OTROKOVICE - Jeden milion korun poputuje z rozpočtu města Otrokovice na pomoc jihomoravským obcím postižených ničivým tornádem. Rozhodli o tom zastupitelé města Otrokovice 28. června.

Ve večerních hodinách ve čtvrtek 24. června 2021 zasáhlo několik obcí Jihomoravského kraje tornádo a způsobilo škody jak na lidských životech, tak na majetku. Od půlnoci 25. června 2021 vyhlásil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich pro ORP Břeclav a Hodonín stav nebezpečí na dobu 30 dnů, aby mohly být prováděny rychlé a efektivní kroky k záchraně životů, ochraně zdraví a majetku.
Starostka města Otrokovice Hana Večerková okamžitě zareagovala na nastalou krizovou situaci a svolala mimořádné zasedání zastupitelstva, aby pomoc potřebným lidem doputovala co nejdříve. „Jižní Morava se už třetí den vzpamatovává z ničivého tornáda. Během víkendu se zvedla vlna solidarity, byly založeny desítky veřejných sbírek a na ně zaslány miliony korun. Opět se ukázalo, že v krizových situacích si dokážeme vzájemně pomáhat. Ani Otrokovice nechtějí stát stranou, a proto vyčleníme ze svého rozpočtu milion korun a tyto finanční prostředky pošleme postiženým obcí,“ uvedla Hana Večerková.

Z rozpočtu města Otrokovice bude poskytnut finanční dar v souhrnné výši jeden milion korun. Čtyřem postiženým obcím bude zasláno po 250 tis. Kč. Tuto finanční částku obdrží obce Hrušky, Lužice, Mikulčice a Moravská Nová Ves.
„Rozhodovali jsme se, na kterou veřejnou sbírku by bylo nejhodnější peníze zaslat. Oslovili jsme starosty dotčených obcí a ti preferují přímou formu pomoci, a to zaslání finančního daru na účet jejich obce. Peníze k nim tak dorazí nejdříve,“ vysvětlila Hana Večerková.

Vlastimil Langer

Zdroj: MěÚ Otrokovice
Ilustrační foto: Archiv SNZ