Města a obce okolo Kroměříže chtějí rozvíjet cyklodopravu

02.05.2024 10:21

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži a okolí by se v budoucnu mohla výrazněji rozvinout infrastruktura pro cyklisty. Na kroměřížské radnici se setkali starostové měst a obcí spadajících pod Kroměříž jakožto obec s rozšířenou působností (ORP), aby se zabývali možným rozvojem cyklistiky v regionu. „Cítíme, že v této oblasti trošku pokulháváme a že bychom to měli a chtěli zlepšit. Inspirovat bychom se mohli například v sousedním Olomouckém kraji,“ poznamenal místostarosta Kroměříže Karel Holík.

Dvě desítky starostů oslovil nejprve Jaroslav Martinek, jednatel spolku Partnerství pro městskou mobilitu. Zdůraznil roli měst a obcí při plánování a realizaci bezpečné dopravní sítě pro cyklisty i význam jejího napojení na krajské a nadregionální trasy. Cyklokoordinátor kroměřížské radnice Martin Gabryš poté zrekapituloval stav a počet cyklostezek v regionu. Zmínil cyklostezku Morkovice – Nezamyslice vedenou v místě bývalé železniční trati, cyklostezku z Kroměříže do Kvasic, z Chropyně do Plešovce a cyklotrasu Kroměříž – Hulín. „Mnoho cyklostezek na území ORP není,“ uvedl Gabryš.

Díky cyklostezce do Kvasic je region napojen na atraktivní cyklostezku podél Baťova kanálu. Jako cyklotrasy jsou podle Gabryše vedeny další úseky začínající v Kroměříži – do Koryčan, do Kostelan, Uherského Hradiště či na Prostějovsko. „Jejich nevýhodou ale je, že jsou z větší části vedené po komunikacích, které jsou mnohdy frekventované. Výjimkou jsou lesní úseky, kdy lze za jakýsi pomyslný uzel cyklotras v Chřibech považovat Bunč,“ popsal Gabryš.

Účastníci schůzky se shodli na nutnosti zmapovat stávající stav cyklistické infrastruktury v regionu a vytvořit koncepci sítě cyklistických tras. „Zahrne komplexní plán cyklistických tras, které podpoří jak běžnou mobilitu, tak rekreační cykloturistiku s důrazem na bezpečnost, přístupnost a propojení s dalšími prvky dopravní infrastruktury,“ doplnil Holík. Podle Gabryše by koncepce měla být zpracována do konce letošního roku.

„Starostové poukazovali na některá úskalí, jež s budováním cyklostezek souvisejí. Chropyně by podle starosty Michala Vlasatého ráda prodloužila cyklostezku z místní části Plešovec až do Kroměříže. Město přitom naráží na problém s pozemky. Místostarosta Holík zase připomněl, jak se Kroměříž při přípravě cyklostezky do místní části Postoupky potýkala s ochranným pásmem železnice. Starosta Morkovic Pavel Horák zase poukázal na mnohdy nevhodné podmínky při žádosti o dotace, podle kterých cyklostezku nesmí přerušit jiné sdílené komunikace, například lesní cesta,“ přiblížil Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.

Město Kroměříž momentálně buduje cyklostezku mezi místními částmi Kroměříže Kotojedy a Vážany. Další projekty a záměry v oblasti cyklodopravy radnice připravuje, například zmíněnou cyklostezku do Postoupek.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž