Maturoval na kroměřížském gymnáziu, potom vyslýchal K. H. Franka

01.09.2021 13:35

KROMĚŘÍŽ - Kroměřížská radnice chystá ve spolupráci s Gymnáziem Kroměříž a se spolkem Biskupští manové z Kroměříže odhalení pamětní desky právníka Bohuslava Ečera. „Jedná se o významnou osobnost, na kterou se bohužel zapomíná. Bohuslav Ečer přitom sehrál významnou roli v poválečném dění, když například v americké věznici vyslýchal nacistického zločince K. H. Franka,“ uvedl starosta Jaroslav Němec.

Bohuslav Ečer se narodil v roce 1893 v Hranicích na Moravě, část svého dětství a mládí však prožil v Kroměříži. „Studoval na našem gymnáziu, kde v roce 1911 odmaturoval s vyznamenáním,“ poznamenal ředitel Gymnázia Kroměříž Josef Havela.
Odhalení pamětní desky na budově gymnázia na Masarykově náměstí je plánováno na pátek 1. října v 18 hodin. „Stane se tak v předvečer Dne uniformovaných sborů, který se uskuteční v sobotu 2. října na kroměřížském letišti. Umožníme tak účinkujícím zúčastnit se slavnostního aktu. A věřím, že životní příběh Bohuslava Ečera zaujme i mnohé obyvatele Kroměříže,“ doplnil předseda spolku Biskupští manové z Kroměříže Evžen Petřík.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž