Luhačovické Otevírání pramenů bude v jiném termínu a pouze symbolické

02.05.2021 07:04

LUHAČOVICE - Tradiční Otevírání pramenů v obvyklém termínu o druhém květnovém víkendu se letos podobně jako v loňském roce kvůli aktuální situaci konat nebudou.
„Velice nás to mrzí, ale současné podmínky nám bohužel neumožňují uskutečnit připravovanou akci, která se měla konat ve dnech 7. až 9. května. Nemůže se teď uskutečnit ani ve zkrácené formě, protože ani to nám neumožňují aktuálně platná omezení. Kvůli charakteru akce a nejistotě v uvolňování opatření není zatím možné stanovit ani náhradní termín," vysvětlila za organizátory ředitelka Městského domu kultury Elektra Hana Slováková.
Otevírání pramenů, které pravidelně pořádá město ve spolupráci s řadou partnerů, mělo i letos nabídnout bohatý program. Obsahoval nejen samotný nedělní krojovaný průvod spojený se svěcením pramenů, ale i celou řadu kulturních vystoupení, jarmark, přehlídku automobilových veteránů, promenády v historických kostýmech a další doprovodné programy.
V symbolické formě se ale plánuje alespoň svěcení pramenů uskutečnit, jakmile to situace dovolí. „Akce ale zřejmě proběhne jen v minimálním symbolickém rozsahu a obdobně jako v minulém roce s největší pravděpodobností i tentokrát bez přítomnosti široké veřejnosti,“ nastínila Slováková.
„Věříme, že s postupným zlepšováním situace a uvolňováním opatření se bude moci v obvyklém termínu i rozsahu uskutečnit například červencová Luhačovická pouť a snad i různé dřívější akce. Až to bude možné, samozřejmě na všech programech návštěvníky rádi přivítáme,“ doplnila Slováková.
Že lidé budou moci už brzy na různé akce v Luhačovicích zavítat, věří i starosta Marian Ležák. „Víme z mnoha ohlasů občanů i návštěvníků, jak se na opětovný restart kulturních akcí a společenského života v našem městě všichni těší. Zatím nám i všem místním podnikatelům svazují ruce platná opatření. Aby se situace uvolnila co nejdříve, si přejeme stejně jako všichni, kdo Luhačovice mají rádi a pravidelně sem s oblibou jezdí za zdravím a relaxací," poznamenal starosta Ležák.

Vlastimil Langer
Zdroj: MěÚ Luhačovice
Foto: Archiv SNZ