Luhačovice zdobí výtvarná výstava prací žáků místní ZUŠ

17.03.2021 07:05

LUHAČOVICE - Celkem čtrnáct zastavení má výtvarná výstava v ulicích města, kterou společně připravil Městský dům kultury Elektra a ZUŠ Luhačovice. Expozice má symbolický název ZUŠka za sklem. Název jednak poukazuje na umístění děl ve výlohách a zároveň připomíná, že výtvarné práce teď děti vytvářejí v rámci on-line výuky za okny svých domovů. Projekt přiblížila Gabriela Gergelová, spoluautorka expozice, která má jinak také na starosti organizaci výstav v galerii Elektra.
„Na jaře jsme u nás počítali s výstavou ZUŠ Luhačovice, ale protože galerie jsou zavřené, chceme prezentovat tyto krásné výkresy dětí jinou formou a oživit jimi město. Myslím, že to potěší širokou veřejnost i samotné autory. Práce žáků ZUŠ Luhačovice zdobí panely umístěné na kolonádě, k vidění jsou za proskleným vstupem plovárny, ve vitríně kulturního domu u městského infocentra a v řadě výloh různých obchodů a provozoven,“ uvedla Gabriela Gergelová.
Ať už těch, které jsou otevřené nebo některých, jež jsou teď kvůli opatřením uzavřeny a svým zákazníkům mohou udělat radost třeba právě takovýmto gestem. Trasa výstavy vede od lázní přes centrum a Masarykovu ulici až k nádraží. Posledním zastavením je výklad pekařství v ulici vedoucí od knihovny k nádraží. Děkujeme moc za spolupráci všem, kdo umožnili vystavení krásných dětských děl ve svých provozovnách.
Celkově je na výstavě představena více než stovka prací, které pro výstavu Gergelová vybrala společně s vedoucí výtvarného oboru ZUŠ Luhačovice Jitkou Dulíkovou-Gottfriedovou. Každý panel obsahuje vždy několik obrázků, které spojuje konkrétní téma, například portrét a detaily lidského obličeje, architektura luhačovických lázní nebo svět zvířat.
„K vidění je tak opravdu pestrá paleta vkusných děl. Výstava v ulicích města potrvá do konce května.  Že se společný projekt ZUŠka za sklem podařilo takto uskutečnit,“ oceňuje ředitelka ZUŠ Luhačovice Monika Slováková.
„I když teď děti netvoří přímo v naší škole, výuka probíhá on-line a naši talentovaní žáci i teď vytvářejí hodnotné práce. Výstava je především důležitá pro motivaci žáků, pro které je důležité, že můžou výsledky své práce takto představit. Prezentace zároveň upozorňuje na to, že škola i za současných podmínek stále funguje a vzdělává děti mimo jiné právě k výtvarné činnosti,“ dodala ředitelka ZUŠ Luhačovice.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: MěÚ Luhačovice