Letošní Ceny města náleží Miroslavu Janíkovi a Zdeňku Matyášovi, in memoriam

01.09.2021 12:10

VALAŠSKÉ KLOBOUKY – Ocenění významným osobnostem za jejich mimořádný přínos udělilo už posedmé město Valašské Klobouky. „ Letošními nositeli jsou předseda ZO ČSOP Kosenka Miroslav Janík a akademický malíř Zdeněk Matyáš, kterému byla pocta udělena in memoriam. Předání Ceny města bylo součástí hudebního festivalu Setkání muzikantů v Bílých Karpatech. Město udělilo také poděkování Jaroslavu Prokopovi, který prokázal duchapřítomnost v krizové situaci,“ sdělil tisková mluvčří kloboucké radnice Lenka Zvonková.

„Letošní Ceny města Valašské Klobouky mají jedno společné, a sice téma zdejší přírody, která se v práci a tvorbě obou oceněných promítá. Zdeněk Matyáš, který ve Valašských Kloboukách žil a maloval, zachycoval velmi často okolní krajinu a životní osudy lidí na Valašsku. Miroslav Janík se intenzivně věnuje ochraně přírody a krajiny a vyvíjí v této oblasti celou řadu mimořádných aktivit a projektů. Oba si tak naše uznání právem zaslouží,“ uvedla Eliška Olšáková, starostka města Valašské Klobouky. Za malíře Zdeňka Matyáše převzala ocenění jeho dcera Tereza Pošvec Matyášová.

Akademický malíř Zdeněk Matyáš (8. 8. 1945 – 8. 4. 2001)

Celý život žil a pracoval ve Valašských Kloboukách. Absolvoval studium na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti a následně na Akademii výtvarných umění v Praze u profesora akad. mal. Karla Součka, obor portrétní a figurální malby. Zde si osvojil techniku olejomalby a kresbu uhlem. Dílo Zdeňka Matyáše věrně zachycuje životní osudy lidí na Valašsku, promítnuté do drsné valašské krajiny 20. století. Jeho kresby malované uhlem jsou ryze realistické, ať jde o portréty Klobučanů, nebo o zimní pustou krajinu. Hlavními motivy jeho obrazů jsou strom, pole, kůň, chalupa a oráč v baladickém propojení.
Mgr. Miroslav Janík (nar. 1948)

Dlouholetý předseda ZO ČSOP Kosenka Valašské Klobouky, vedoucí ekoporadny a pozemkového spolku Kosenka. Celý svůj profesní i současný život věnuje ochraně a obnově životního prostředí a krajiny, enviromentálnímu vzdělávání, zachováním kulturních a tradičních hodnot. Je nositelem celé řady ocenění za ochranu přírody a krajiny jižního Valašska, péči o karpatské a louky a rozvoj místního společenství.
Ing. Jaroslav Prokop

Poděkování města Valašské Klobouky převzal za pohotovou a duchapřítomnou reakci v nebezpečné situaci, do níž se dostal loni na podzim při průjezdu po cyklostezce. Na vyjížďce zjistil, že po pádu stromu došlo k havárii na stožáru vysokého napětí a přes cyklostezku leží kromě stromu také dráty elektrického vedení. K místu ihned přivolal jednotky integrovaného záchranného systému a vyčkal do jejich příjezdu.
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: MěÚ Valašské Klobouky

Pod foto: Předávání Ceny města. Zleva Miroslav Janík, Tereza Pošvec Matyášová, Jaroslav Prokop, starostka Eliška Olšáková a místostarosta Karel Ptáček.