Letní filmová škola v Uherském Hradišti a Buchlovské noci s Černou paní

23.07.2024 08:03

Na konci července (26. 7.) začíná jubilejní 50. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Ve stejném termínu budou moci diváci festivalu navštívit hrad Buchlov, kde bude 26. a 27. července probíhat již 19. ročník Buchlovských nocí s Černou paní.

Letní filmová škola v Uherském Hradišti
Na přelomu letních prázdnin (26. 7. – 1. 8.) ožije město Uherské Hradiště jedním z největších filmových festivalů ve střední Evropě. Letošní jubilejní, slavnostní, padesátý ročník přinese celou řadu speciálních akcí vzdávajících hold významnému výročí. Hlavními hosty festivalu budou maďarská režisérka Ildikó Enyediová, držitelka oscarové nominace a Zlatého medvěda z Berlinale, a Arnaud Desplechin, mistr komorních psychologických dramat a držitel francouzské národní filmové ceny César.
„Filmový program zahrnuje například sekci Východní přísliby zaměřující se na filmy z bývalého východního bloku nebo velmi zajímavou sekci Virtuální realita s podtitulem Horizonty humanity, která překračuje hranice klasického filmu.
Bohatý doprovodný program snoubí řadu koncertů předních českých i slovenských umělců, divadelní představení Divadla Na zábradlí, literární program, herní program s večerem deskových her, program pro děti, folklor nebo výstavy.www.lfs.cz,“ informoval Petr Michalec z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Buchlovské noci s Černou paní
Na vysokém kopci na dohled od Uherského Hradiště se nachází majestátný královský hrad Buchlov, který v pátek 26. a v sobotu 27. července hostí jedinečnou podívanou. Návštěvníci se mohou těšit na 19. ročník Buchlovských nocí s Černou paní. „Téměř stovka účinkujících se bude snažit zachytit střípky hradní historie v neobvyklé podobě Buchlovských zkazek a oživlých obrazů. V tanečním sále budou k vidění renesanční tance, v hradní kapli zazní tklivé středověké chorály a v rytířském sále se stanete svědkem soubojů za čest a přátelství. Na hradním nádvoří nebude chybět ohňová show nebo ukázky šermířských vystoupení.  Přijďte na Buchlov na cestu časem zpátky do doby vznešených dam a jejich chrabrých ochránců. www.hb-buchlov.cz,“ pozval Petr Michalec.

Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Centrála cestovního ruchu Východní Moravy