Kroměřížští strážníci loni řešili méně přestupků v dopravě

27.05.2021 14:17

KROMĚŘÍŽ - Městská policie v Kroměříži v minulém roce řešila ve srovnání s rokem 2019 méně dopravních přestupků. „Minulý rok byl samozřejmě poznamenán koronavirem a opatřeními s nimi souvisejícími. Nejvýrazněji se to projevilo právě na počtu přestupků v dopravě, kterých loni ve srovnání s rokem 2019 ubylo 552,“ uvedl starosta Jaroslav Němec, jenž má městskou policii na starost.
Městská policie řešila loni celkem 3985 přestupků, meziročně o 564 méně. Dalších 129 přestupků předala k vyřešení oddělení občansko-správních přestupků.

Celkový počet přestupků se snížil především právě proto, že ubylo prohřešků v dopravě, kterých celkem bylo 3519. „Projevila se opatření vlády proti epidemii koronaviru a s nimi související omezení mobility. Na druhou stranu městská policie předala oddělení dopravy a silničního hospodářství 218 přestupků, meziročně o 20 více. Projevila se na tom změna legislativy, která umožnila odstranění vozidel, jež nemají platnou technickou kontrolu a stojí na parkovišti či komunikaci, které patří městu,“ popsal ředitel městské policie Libor Kubiš.

Z dalších událostí strážníci řešili nejvíce majetkových přestupků, krádeží či poškození věci. Bylo jich celkem 151, oproti roku 2019 o 26 více. Celkem 139 přestupky se městská policie zabývala kvůli porušování městských vyhlášek. „Jednalo se zejména o zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti, volný pohyb psů na veřejném prostranství či znečišťování ulic a veřejných prostranství,“ dodal Kubiš.
Strážníci také předali Policii České republiky 51 podezření na spáchání trestného činu, meziročně o devět více.

„Celkem se městská policie zabývala více než 14.000 událostmi. Mezi ně patří také například kontroly totožnosti osob podezřelých z přestupku nebo při pátrání po hledaných osobách, pátrání po ztracených dětech, odchycení toulavých psů, preventivní kontroly ohledně podávání alkoholu mladistvým, kontroly dětských hřišť, hřbitovů, opuštěných objektů a parků či dopravní výchova. Loni městská policie přijala 270 předmětů zařazených jako ztráty a nálezy,“ doplnil Jan Vondrášek, tiskový mluvčí kroměřížské radnice.

Vlastimil langer

Zdroj a foto: MěÚ Kroměříž