Kroměřížské kostely se opět otevřou návštěvníkům města

01.05.2024 12:09

KROMĚŘÍŽ - Církevní památky v Kroměříži budou i v letošní turistické sezoně přístupné pro návštěvníky města. Radnice opět podpořila projekt Otevřené brány, jehož cílem je zpřístupnění umělecky a historicky cenných kostelů veřejnosti. „Město i letos počítá v rozpočtu s částkou 120 tisíc korun na podporu tohoto projektu, který obohacuje turistickou nabídku v Kroměříži. Peníze budou tradičně využity na honoráře průvodců, kteří jsou návštěvníkům v jednotlivých kostelích k dispozici zdarma,“ uvedl radní Jiří Kašík.
„Farnost svatého Mořice otevírá návštěvníkům dva objekty – kostel sv. Mořice na Stojanově náměstí a kostel sv. Jana Křtitele na Masarykově náměstí. Kroměřížská farnost Panny Marie pak v rámci projektu Otevřené brány zpřístupňuje kostel Nanebevzetí Panny Marie ve spodní části Riegrova náměstí. Kostely jsou veřejnosti přístupné zdarma a otevřené jsou v květnu a v září vždy o sobotách, nedělích a státních svátcích, v letních měsících, tedy od června do konce srpna, jsou k dispozici vždy od úterý do neděle a také o státních svátcích,“ informoval Jan Vondrášek, kroměřížský tiskový mluvčí.
Kroměřížská radnice se do projektu zapojuje dlouhodobě. V letošním roce uvolnila pro farnost sv. Mořice dotaci 80 tisíc korun a pro farnost Panny Marie finanční podporu ve výši 40 tisíc korun.
Projekt Otevřené brány každoročně nabízí možnost navštívit a seznámit se s historií a zajímavostmi významných sakrálních památek v celém Zlínském kraji. Kromě jednotlivých měst se na jeho financování podílí také Zlínský kraj. Více informací o projektu je na internetových stránkách https://otevrenebrany.cz/.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Městský úřad Kroměříž