Krajští záchranáři pořídí nové výukové modely a pomůcky za téměř pět milionů

20.07.2024 12:21

ZLÍNSKÝ KRAJ – Moderní modely pro nácvik resuscitace, simulační výuku a také vybavení sanitního vozidla pro výuku v terénu pořídí Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje (ZZS ZK). Tuto investici za téměř pět milionů korun schválili radní Zlínského kraje, který je zřizovatelem ZZS ZK.
„K tomu, abychom kvalitně vychovávali a vzdělávali nové záchranáře, kterých je nedostatek, a motivovali je pro tuto práci, je důležitá názorná a vysoce odborná výuka. Jdeme s dobou, a proto pro tyto účely necháme pořídit pomůcky, které odpovídají nejnovějším trendům v urgentní medicíně,“ uvedl hejtman Zlínského kraje Radim Holiš.
Mezi novými pomůckami pro výuku základní i rozšíření resuscitace budou modely dospělého, dítěte či novorozence, ale i model končetin pro ošetření krvácení. Zaměřené budou na traumata a střelná zranění. Poslouží zejména pro školení zaměstnanců složek Integrovaného záchranného systému.
„Simulační výukové pomůcky (například simulátor pro nácvik zajištění dýchacích cest) budou zapojeny do vzdělávání lékařů, specializovaných posádek a členů výjezdových skupin. Sanitní vozidlo bude pro potřeby výuky, která doplní a zatraktivní studium vysokoškolských a středoškolských zdravotnických oborů, vybaveno přístrojem pro nepřímou masáž srdce nebo ventilátorem k umělé plicní ventilaci,“ doplnila Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.

Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj

Nácvik resuscitace. Foto: Archiv SNZK