Krajská nemocnice ve Zlíně nasadila do provozu čtyři nové sanitky

22.06.2021 13:12

ZLÍN - Čtyři nové převozové sanitky nasadila v těchto dnech do provozu Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně (KNTB).  Jde o moderní vozy typu Volkswagen Transporter, speciálně upravené dle požadavků zdravotníků. Jejich pořízení vyšlo na cca 5, 1 milionů korun.

„Tak jak průběžně investujeme do přístrojového vybavení, investujeme i do vozového parku. Nové sanitky nahradí ty, které nemocnice pořídila před dvaceti lety a které už dosluhují,“ sdělil Michal Filip, předseda představenstva Krajské nemocnice T. Bati.

Nové sanitky mají celou řadu předností, které usnadňují převoz pacientů i práci posádky. Jsou vybavené například polohovatelnými lehátky, posuvnými sedačkami a rampami pro jejich výjezd a nájezd a různým zdravotnickým vybavením.
„Mají také klimatizaci, a to jak v kabině pro řidiče, tak v prostorách pro pacienty,“ upozornil Leoš Růžička, vedoucí Oddělení dopravy ve zlínské nemocnici.

KNTB má nyní k dispozici celkem 22 sanitek. Jsou značně vytížené, například během minulého roku najely v souhrnu cca 680 tisíc kilometrů, což bylo asi o 15 tisíc kilometrů více než v roce předchozím.
„Sanitku vyřazujeme z provozu, když má najeto kolem šesti set tisíc kilometrů. Může to být později ale i dříve, záleží vždy na technickém stavu konkrétního vozidla,“ upřesnil Leoš Růžička. 
Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Krajská nemocnice T. Bati ve Zlíně