Kraj přispěje na třináct projektů na podporu místního zemědělství, vinařství a potravinářství

21.07.2024 10:53

ZLÍNSKÝ KRAJ – Více než 2,1 milionu korun rozdělí Zlínský kraj mezi třináct projektů, které jsou zaměřeny na podporu regionální zemědělské, vinařské a potravinářské produkce. Hejtmanství chce tímto způsobem přispět zejména k dlouhodobě udržitelnému rozvoji zemědělství a tradiční potravinářské výroby v kraji, popularizaci práce v zemědělství či využití typických regionálních produktů pro zvýšení návštěvnosti Zlínského kraje.

„V našem kraji působí řada zemědělců, vinařů a producentů potravinářů, kteří vyrábí zdravé, kvalitní i cenově dostupné potraviny a pro region typické produkty. Stojí je to spoustu času a dřiny a výsledek jejich práce může pokazit spousta okolností, které sami nemohou ovlivnit, jako jsou sucho nebo škůdci,“ uvedla Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
„Náš program je zacílen právě na podporu lokálního zemědělství a potravinářství ve Zlínském kraji, uchování tradičních odvětví, a hlavně další rozvoj regionálního výroby. Ale také na zvýšení naší potravinové soběstačnosti. Rovněž chceme napomoci ke zvýšení atraktivity kraje pro návštěvníky odjinud. A právě lokální nabídka je to, co je zajímá. Lákají je chutě typické pro navštívené místo, ale i touha poznat, jak tradiční produkty vznikají,“ vysvětlila statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová, zodpovědná za oblast zemědělství.

Podporu z programu od kraje získaly například projekty Pod Buchlovem to zraje, Dědictví slivovice aneb příběh švestky či osvětová kampaň Poctivě vyrobené. Vinaře z východu Moravy podpořil kraj například prostřednictvím příspěvku na pořádání festivalu vín ze Slovácka Hradiště žije vínem či Putování boršickými vinohrady.

„Žadatelé mohli získat dotaci od 50 tisíc do 250 tisíc korun. Zažádat o ni mohly právnické a fyzické osoby podnikající v zemědělství, vinařství a potravinářství, které zaměstnávají méně než 250 lidí. Dále pak komory, zájmová sdružení právnických osob, obce, jejich příspěvkové organizace a svazky obcí, obecně prospěšné společnosti, spolky, ústavy a školy a školská zařízení,“ sdělila tisková mluvčí.

„Od roku 2022 místní výrobce podporujeme také prostřednictvím značky Chuť Zlínského kraje, která je pro spotřebitele zárukou kvality a dokladem, že výrobek vznikl v našem kraji a z lokálních surovin,“ dodala náměstkyně Ančincová.
Vlastimil Langer
Zdroj a foto: Zlínský kraj