Kraj hodlá 36 miliony podpořit stavbu Domova pro seniory Hornolidečska

04.06.2024 10:28

ZLÍNSKÝ KRAJ – Poskytnutí dotace 36 milionů korun obci Horní Lideč na vybudování Domova pro seniory Hornolidečska projednala Rada Zlínského kraje a doporučila její schválení krajskému zastupitelstvu, které se sejde 17. června. Nové zařízení má nabídnout 25 lůžek.
„Rozhodli jsme tento projekt podpořit, protože řeší nedostatečnou kapacitu pobytových sociálních služeb pro seniory na území Hornolidečska, a zároveň je ukázkovým příkladem toho, jak by měla fungovat spolupráce kraje a obcí v sociální oblasti,“ uvedla statutární náměstkyně hejtmana pro sociální oblast Hana Ančincová. 
V novém domově se počítá s 21 jednolůžkovými a dvěma dvoulůžkovými pokoji s vlastním sociálním zařízením. Určen bude seniorům, kteří jsou kvůli stáří nebo dlouhodobě nepříznivému zdravotnímu stavu odkázáni na pomoc nebo na dlouhou intenzivní péči v zařízeních sociální péče.
„Celkové předpokládané náklady projektu činí více než 127 milionů korun. Pro jeho financování chce obec Horní Lideč primárně využít dotaci z Národního plánu obnovy ve výši 80 milionů korun, o kterou má zažádáno. Zlínský kraj má poskytnoutinvestiční dotaci ve výši 36 milionů korun. Zbylé finanční prostředky jsou předjednány od obcí Sdružení Hornolidečska,“ dodala Soňa Ličková, krajská tisková mluvčí.
Nová zařízení chystá také kraj
Nová zařízení sociálních péče se chystá postavit také Zlínský kraj. Největším projekty budounové domovy pro seniory v Hovězí a Liptále. Odlehčovací pobytová služba a domov pro děti se zdravotním postižením má vzniknout v uherskohradišťské místní části Jarošov, v Bystřici pod Hostýnem zase pobytová služba komunitního typu a v Penzionu Magnolie ve valašskomeziříčské části Krásno nad Bečvou chráněné bydlení.
Vlastimil Langer
Zdroj: Zlínský kraj
Foto: Archiv SNZK