Koncem týdne začíná jarní deratizace na území města Zlína

10.03.2021 12:03

ZLÍN - Jarní část deratizace zaměřená na hubení potkanů bude zahájena v pátek 12. března a potrvá až do 12. dubna. Deratizační zásahy na území statutárního města Zlína včetně příměstských částí bude zabezpečovat zlínská firma DERATEX, spol. s r. o.
„V případě zájmu se mohou občané sami aktivně zapojit, budou-li informovat pracovníky provádějící firmy o místech výskytu hlodavců, anebo mohou tuto informaci oznámit telefonicky na telefonní čísla: 605 952 716 nebo 732 754 501, popřípadě přímo na Odbor životního prostředí a zemědělství Magistrátu města Zlína, na telefon 577 630 925 nebo na mobil 778 400 310,“ uvedl tiskový mluvčí zlínského magistrátu Tomáš Melzer.
Ochranná deratizace se provádí především za účelem ochrany lidského zdraví, protože potkani jsou přenašeči původců řady nebezpečných onemocnění přenosných i na člověka. Počet těchto onemocnění se pohybuje kolem třiceti a k těm nejvýznamnějším z nich patří např. mor, leptospirózy a salmonelózy. Na druhém místě je snaha zabránit ekonomickým škodám, které hlodavci způsobují na potravinách, objektech, kanalizaci, komunikacích, kabelových rozvodech apod.
Represívní zásahy a nutnost prevence vyplývá i ze samotné biologie potkana, který dospívá po třech měsících života, samice je březí pouze tři týdny a vrhá třikrát až  sedmkrát do roka pět až 15 mláďat. Jeden pár potkanů může mít teoreticky až 800 potomků za rok.

Vlastimil Langer

Zdroj a foto: Magistrát města Zlína